Pre Putina sú Česi i Navaľnyj hyeny, hovorí ruský analytik

Ani raz ich nemenoval, šéf Kremľa ale vo svojej výročnej správe o stave krajiny na Česko a opozičného politika Alexeja Navaľného nezabudol. Vladimir Putin podľa Alexeja Makarkina svoje posolstvo zašifroval pomocou Knihy džunglí. "Prahu, ale aj Kyjev a domácich oponentov prezident prirovnal k hyenám," povedal analytik moskovského Centra politických technológií pre Pravdu.

21.04.2021 14:10
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil pred oboma komorami parlamentu s každoročnou správou o stave krajiny v Moskve.
debata (105)

Akoby Praha v minulých dňoch neobvinila komando ruskej vojenskej rozviedky z odpálenia muničného skladu vo Vrběticiciach a s Moskvou si vzájomne nevyhostila desiatky diplomatov… Akoby Rusko nesústredilo stotisícovú armádu pri hraniciach Ukrajiny… A akoby stúpenci Navaľného, ktorý vo väzbe už tri týždne drží protestnú hladovku, nezvolali hromadné mítingy za jeho oslobodenie a záchranu… Nič z toho Putin vo svojom výročnom prejave v stredu priamo nespomenul.

Svet podľa Knihy džunglí

„Neznamená to ale, že by o tom nehovoril. Len si pomohol knihou svojho obľúbeného spisovateľa Rudyarda Kiplinga, na ktorého sa už aj v minulosti viackrát odvolával,“ upozornil Makarkin.

To, že Putin nikdy nevyslovuje meno Navaľného a spomedzi zahraničných kritikov svojej politiky hovorí nanajvýš o veľkých hráčoch, je vyjadrením pohŕdania tými, ktorých nepovažuje za seberovných, myslí si analytik. „Je presvedčený, že keby im verejne venoval priveľa pozornosti, tak by ich postavíl na nezaslúžený piedestál, Česko na úroveň Ruska, Navaľného na svoju úroveň,“ vysvetlil analytik prístup šéfa Kremľa.

O „provokáciách“ Západu voči Rusku hovoril Putin vo všeobecnej rovine. „Zapárajú do Ruska tu i tam,“ povedal. „Okolo Šér Chána sa krútia všelijaké drobné Tabakí. Úplne ako u Kiplinga. Brešú preto, aby sa zavďačili svojmu pánovi,“ dodal.

„Tigrom Šér Chánom je v Putinovom ponímaní Washington. Je síce tiež nepríjemný, ale s ním je potrebné sa baviť. A potom sú tam hyeny ako je Tabakí. Tie treba ignorovať, alebo potlačiť silou,“ dešifruje Makarkin Putinove symboly pre spojencov USA a Navaľného stúpencov.

Stovky zatknutých

Silový prístup v stredu ruská štátna moc predviedla voči svojim domácim kritikom. Hoci demonštrácie za oslobodenie Navaľného boli zvolané až na večer, preventívne zatýkalo sa už od rána. Polícia zadržala právničku Navaľného protikorupčného fondu Ľubov Soboľovú, jeho hovorkyňu Kiru Jarmyšovú, ale aj umierneného demokratického politika Vladimira Ryžkova. Večer skončili na policajných staniciach ďalšie stovky účastníkov niekoľkotisícových protestných pochodov.

„Je to signál, že režim považuje akúkoľvek podporu protestov za neprijateľnú. Všetko sa to vníma v kontexte vzťahov so Západom, pričom k Navaľnému a jeho stúpencom sa pristupuje ako k agentom Západu,“ hovorí Makarkin. Kremeľ podľa neho mimoparlamentnú opozíciu odmieta uznať za politickú konkurenciu. Jej aktivity zužuje do roviny porušovania zákonov a verejného poriadku, čím sa majú zaoberať policajti, Národná garda, prokurátori a sudcovia.

K mohutnému sústredeniu ruských jednotiek a vojenskej techniky pri ukrajinských hraniciach sa Putin v stredu nevyjadril. „O ďalšom postupe sa ešte zjavne nerozhodlo,“ usudzuje Makarkin. „Kremeľ vyčkáva, ako dopadne dialóg s Bielym domom. Pred rusko-americkým summitom, ktorý by sa mohol konať niekedy začiatkom leta, ešte nie sú všetky karty vyložené na stôl. A zdá sa, že koncentrácia vojsk pri ukrajinských hraniciach je súčasťou balíka, o ktorom by Vladimir Putin chcel vyjednávať s Joeom Bidenom,“ dodal analytik.

Putin v správe o stave federácie ponúkol Spojeným štátom rokovanie o odzbrojení. Varoval však pred provokáciami, za akú označil napríklad údajnú prípravu prevratu v Bielorusku. „Skutočne nechceme páliť mosty, ale ak niekto vníma naše dobré zámery ako ľahostajnosť či slabosť a chce spáliť či dokonca vyhodiť mosty do povetria, mal by vedieť, že ruská odpoveď bude asymetrická, rýchla a tvrdá,“ pohrozil s tým, že nikomu neodporúča vo vzťahu k Rusku prekročiť červené línie, o ktorých rozhodne samotná Moskva.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin