Rusko v piatok ukončí vojenské cvičenia pri hraniciach s Ukrajinou

Rusko začne v piatok s odsunom svojich vojakov z manévrov prebiehajúcich neďaleko hraníc s Ukrajinou, kde ich posilnená prítomnosť vystupňovala v uplynulých týždňoch napätie medzi Moskvou a Západom. Oznámil to vo štvrtok ruský minister obrany Sergej Šojgu, informovala agentúra AFP.

22.04.2021 15:00 , aktualizované: 22:32
debata (76)

„Považujem ciele týchto previerok pripravenosti za splnené,“ povedal Šojgu po tom, ako sledoval rozsiahle manévre na anektovanom polostrove Krym. Dodal, že nariadil jednotkám zúčastneným na cvičeniach, aby začali v piatok s návratom z Krymu a zo západnej hranice Ruska na svoje stále základne.

„Jednotky preukázali svoje obranné schopnosti a ja som sa rozhodol, že cvičenia v Južnom a Západnom vojenskom okruhu ukončím,“ citovala ministra agentúra AP.

Jeho oznámenie prišlo po tom, ako ruská armáda vo štvrtok uskutočnila rozsiahle manévre na Krymskom polostrove, na ktorých sa zúčastnili desiatky lodí, stovky bojových lietadiel a tisíce vojakov. Vojenské cvičenie je považované za najväčšie od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, a odvtedy, čo začalo podporovať separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Manévre sa tiež konali v období čoraz častejšieho porušovania prímeria na východe Ukrajiny a masívneho zhromažďovania ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach, ktoré znepokojilo západné štáty.

Valerij Gerasimov / Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Aktivity NATO ohrozujú Rusko, vyhlásil Šojgu a potvrdil plnú pripravenosť vojsk

Vláda Spojených štátov registruje avizovaný odsun ruských vojakov z manévrov prebiehajúcich neďaleko ukrajinských hraníc, počká si však na konkrétne činy. Vo štvrtok to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré cituje agentúra AFP.

„Počuli sme ich slová. Teraz budeme čakať na ich činy,“ povedal hovorca rezortu diplomacie Ned Price.

„Ruskej vláde sme dali jasne najavo, že sa musí vyhýbať krokom vedúcim k eskalácii a okamžite ukončiť svoje agresívne aktivity na Ukrajine a jej okolí,“ uviedol Price. Odmietol povedať, či Kremeľ dopredu informoval Washington o svojich plánoch stiahnuť vojská.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenské cvičenie #Ukrajina