Prieskum v Maďarsku: Opozícia by tesne porazila Fidesz

Zoskupenie šiestich opozičných strán v Maďarsku by v súčasnosti zrejme volilo 49 percent voličov, pričom vládna strana Fidesz by dostala pravdepodobne 48 percent hlasov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Závecz Research, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnilo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

22.04.2021 17:27
budapešť maďarsko parlament Foto: ,
Budova maďarského parlamentu v Budapešti.
debata (4)

Zároveň si 41 percent Maďarov myslí, že vo voľbách by zvíťazil Fidesz. Naproti tomu 39 percent opýtaných za favorita považuje opozičné zoskupenie pozostávajúce z Demokratickej koalície (DK), Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Jobbiku, ochranárskej strany LMP, Dialógu (Párbeszéd) a strany Momentum.

V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi si v táboroch rozhodnutých voličov mierne polepšili Fidesz a Jobbik. Fidesz by bolo vo februári naisto volilo 31 percent ľudí, v marci 33 percent a aktuálne 34 percent. Jobbik si v tejto kategórii voličov postupne polepšil z februárových deviatich percent na aprílových 12 percent.

DK si udržala 11-percentnú podporu a stagnujú aj Momentum so šiestimi percentami a MSZP s piatimi percentami. Ďalšie strany neprekročili hranicu dvoch percent.

Celkovo 26 percent voličov nebolo v apríli rozhodnutých pre žiadnu politickú stranu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz