Rusko začalo sťahovať svoju armádu od hraníc s Ukrajinou

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti oznámilo, že začalo sťahovať svoje jednotky z Krymu a oblastí blízko východnej ukrajinskej hranice.

23.04.2021 10:25
rusko, vojaci Foto:
Ruskí výsadkári počas vojenského cvičenia.
debata (76)

VIDEO: Ministri Korčok a Naď aj o ruských vojskách.

Video

Vojaci sa vracajú z cvičenia na svojej domovské základne. Posilňovanie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou v posledných dňoch vyvolalo obavy Kyjeva i Západu.

Vojenské cvičenie ukončil vo štvrtok šéf rezortu obrany Sergej Šojgu počas pobytu na Kryme, ktorý Rusko v roku 2014 zabralo Ukrajine. Povedal, že účelom cvičenia bolo preveriť bojovú pripravenosť ruských vojakov. Presuny majú skončiť do 1. mája. Na anektovanom Kryme sa cvičenia zúčastnilo cez 10 000 vojakov, ktorí mali k dispozícii desiatky vojnových lodí a 1 200 kusov zbraní a ďalšej vojenskej techniky.

Situácia na východe Ukrajiny sa v poslednej dobe znovu vyostrila. Kyjev a proruskí separatisti na východe krajiny sa navzájom obviňujú z porušovania pokoja zbraní a čím ďalej častejších potýčok. Konflikt na východe Ukrajiny eskalovalo po tom, čo Rusko v roku 2014 anektovalo Krym a podporilo ozbrojené povstanie proruských separatistov v Donbasu. Západ odpovedal sankciami.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Zelenskyj musí najprv rokovať s donbaskými separatistami, potom s Ruskom
76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #rusko-ukrajinské vzťahy