Putin chystá zoznam nepriateľských krajín. Bude medzi nimi aj Slovensko?

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vypracovať zoznam "nepriateľských krajín", ktorých diplomatické zastúpenia v Rusku budú mať obmedzenú možnosť zamestnávať miestne sily. Vyplýva to z prezidentského výnosu, ktorý zverejnil na svojich stránkach Kremeľ. "V prípade nutnosti" môže Moskva vydať úplný zákaz najímania ruských občanov na prácu na veľvyslanectvách a konzulátoch v Rusku.

24.04.2021 07:00
debata (679)

VIDEO: Ministri Korčok a Naď o vyhostení ruských diplomatov: Nie sú to prázdne gestá.

Video

Putin výnosom poveril ruskú vládu, aby vyhotovila súpis štátov, pre ktoré majú obmedzenia začať platiť. Kabinet má tiež pre tieto krajiny stanoviť počet ruských zamestnancov, s ktorými ich diplomatické zastúpenia budú môcť uzatvoriť pracovné zmluvy.

Obmedzenia sa týkajú iba prípadných pracovníkov, ktorí sa zdržujú na ruskom území, nie tých, ktorí prišli z príslušných krajín za prácou na diplomatických zastúpeniach.

Tieto obmedzenia už ruské ministerstvo zahraničia oznámilo pre Česko a Spojené štáty kvôli vzájomnému vyhosťovaniu diplomatov. Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marije Zacharovovej má opatrenie predísť snahe západných tajných služieb verbovať na spoluprácu ruských občanov pracujúcich na diplomatických zastúpeniach.

VIDEO: Blaha (Smer) o vzťahu k Rusku.

Video

Roztržka medzi Českom a Ruskom vypukla v sobotu. Česko v nadväznosti na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z dvoch explózií munície vo Vrběticích na Zlínsku v roku 2014 dôvodne podozriví agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU, vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády. Rusko v odvetnom kroku vyhlásilo 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve za nežiaduce osoby.

Vo štvrtok české ministerstvo zahraničia informovalo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka do konca mája. Rusko oznámilo, že prechádza v počtoch pracovníkov ambasád „na striktnú paritu“. Porovnať sa má aj počet zamestnancov, ktoré ambasády najímajú v hostiteľskej krajine. Podľa diplomatických zdrojov ČTK zamestnáva české veľvyslanectvo v súčasnosti približne 110 ruských občanov, ruská ambasáda v Prahe zamestnáva podľa dostupných údajov len asi 15 či 20 českých občanov.

Pre mnoho Rusov je podľa agentúry DPA práca na ambasádach západných krajín atraktívne, lebo tam spravidla poberajú vyšší plat, než je bežný na ruskom trhu.

VIDEO: Fico aj o Sputniku: Vyhostením Rusov vypiekli s Matovičom.

Video
679 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Vladimir Putin