53 ľudí z nezvestnej indonézskej ponorky je zrejme mŕtvych

Pátracie tímy našli časti a predmety z indonézskej vojenskej ponorky, ktorá sa stratila v stredu počas plavby pri ostrove Bali. Oznámila to v sobotu indonézska armáda, ktorej vyjadrenie naznačuje, že už nie je nádej na záchranu 53 ľudí na palube.

24.04.2021 12:19 , aktualizované: 16:59
ponorka Foto:
Indonézska ponorka KRI Nanggala 402 na zábere z októbra 2014.
debata (6)

K nájdeným predmetom patrí zariadenie chrániace torpéda, fľaša s mazivom i modlitebné koberce, ktoré zrejme pochádzajú z nezvestnej ponorky KRI Nanggala 402. Z mora ich vytiahli v uplynulých dňoch neďaleko posledného známeho miesta, kde sa plavidlo nachádzalo.

„Tieto veci by sa nedostali von z ponorky, keby nebola vystavená vonkajšiemu tlaku alebo nebolo poškodené odpaľovacie zariadenie torpéd,“ povedal novinárom na Bali veliteľ indonézskych námorných síl admirál Yudo Margono.

Zásoby kyslíka do soboty

„S dôkazmi, ktoré sme našli a ktoré sú podľa predpokladov z tejto ponorky, sme sa presunuli z fázy ‚ponorka nezvestná‘ do fázy ‚ponorka potopená‘,“ dodal Margono.

Šéf indonézskeho námorníctva takisto uviedol, že ponorka sa nachádza zhruba v hĺbke 850 metrov pod hladinou mora, čo je väčšia hĺbka, než na ktorú bola skonštruovaná. Ponorka je podľa armády schopná vydržať ponor zhruba do hĺbky 500 metrov, potom by už nevydržala tlak vody. Na mieste, kde sa plavidlo pohybovalo naposledy, leží morské dno v hĺbke až 1 500 metrov. Podľa Margona je presná poloha plavidla stále neznáma, ale záchranári zrejme určili približnú polohu.

„V pátraní stále pokračujeme,“ dodal Margon s tým, že v prehľadávaných miestach je more hlboké 850 metrov, čo pátranie komplikuje.

Velenie námorných síl predtým uviedlo, že posádka ponorky mala zásoby kyslíka len do sobotňajšieho rána.

Argentina Submarine Čítajte viac Rusko uviedlo do služby strategickú ponorku Knieža Vladimir

K strate kontaktu s plavidlom došlo v čase, keď vykonávalo asi 100 kilometrov severne od Bali cvičenie zamerané na vystreľovanie torpéd. Pri mieste posledného hláseného ponoru objavili na hladine už skôr palivovú škvrnu, súvis s ponorkou však nebol jasný.

V službe 40 rokov

Námorné sily vo štvrtok oznámili predpoklad, že ponorka sa potopila do hĺbky 600 – 700 metrov, čo je oveľa viac než 200 metrov, do ktorých by jej trup odolal tlaku vody bez hrozby poškodenia.

Príčina zmiznutia ponorky nie je stále známa. Podľa námorných síl mohla porucha elektrického systému spôsobiť nemožnosť vykonania núdzového návratu na hladinu.

Ponorka KRI Nanggala 402 nemeckej výroby bola v službách indonézskych síl o roku 1981. Do pátrania po nej sa okrem indonézskych lietadiel a lodí zapojilo aj plavidlo z Austrálie, pričom počas víkendu sa k ním malo pridať lietadlo z USA, ako aj záchranné lode zo Singapuru a Malajzie.

ponorka Čítajte viac Argentína nemá financie na vyzdvihnutie rok stratenej ponorky
6 debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #indonézia