Biden označil vyvražďovanie Arménov Turkami za genocídu

Americký prezident Joe Biden formálne uznal za genocídu systematické zabíjanie a deportácie stoviek tisíc Arménov páchané vojakmi Osmanskej ríše počas prvej svetovej vojny.

24.04.2021 18:32 , aktualizované: 22:02
joe bide Foto:
Joe Biden
debata (77)

Informovala o tom agentúra AP. Bidenovi predchodcovia sa používaniu termínu genocída v súvislosti s vtedajšími udalosťami počas celých desaťročí vyhýbali v obave, aby si nepohnevali spojenecké Turecko.

Arménsko, genocída Čítajte viac Arméni si pripomenuli výročie "Veľkého zla", Biden ho má označiť za genocídu

„Pripomíname si životy všetkých, ktorí zomreli počas genocídy Arménov v období Osmanskej ríše, a zaväzujeme sa, že zabránime tomu, aby sa takáto krutosť niekedy opakovala,“ uviedol Biden vo vyhlásení.

Biden sa stal prvým americkým prezidentom, ktorý vo vyhlásení pri príležitosti tohto výročia použil slovo „genocída“, píše AFP.

Pred rokom, ešte ako kandidát na prezidenta, si Biden pripomenul 1,5 milióna arménskych mužov, žien a detí, ktorí prišli o život v posledných rokoch existencie Osmanskej ríše. Dodal, že podporí úsilie uznať tieto násilnosti ako genocídu.

Ankara: Rozhodol sa pod tlakom

Turecko v reakcii obvinilo Spojené štáty z pokusu prepísať dejiny a rázne odmietlo rozhodnutie Bidena uznať vyvražďovanie Arménov Turkami za genocídu. „Slová nemôžu históriu zmeniť ani prerobiť,“ napísal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu na Twitteri. „O svojej histórii sa nenecháme nikým poučovať,“ doplnil.

Podľa Čavušogla urobil Biden rozhodnutie „pod tlakom radikálnych arménskych kruhov a protitureckých skupín“.

Slová prijaté s nadšením

Slová amerického prezidenta naopak uvítalo Arménsko. „Arménsky národ a všetci Arméni sveta prijali vaše posolstvo s veľkým nadšením,“ uviedol vo svojom vyhlásení arménsky premiér Nikol Pašinjan. Podľa neho ide o „mohutný krok na ceste pravdy a historickej spravodlivosti“ a „neoceniteľnú podporu pre potomkov obetí genocídy“.

Biden svoje rozhodnutie oznámil deň vopred aj tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ktorý je spojencom v NATO. Nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ Bidenovej administratívy podľa agentúry Reuters povedal, že Washington považuje Ankaru aj naďalej za dôležitého spojenca v NATO a že Biden v piatkovom telefonáte Erdoganovi navrhol osobné stretnutie na júnovom summite NATO.

Erdogan sa posledných 18 rokov pri moci snažil odvrátiť toto rozhodnutie USA, ktoré podporujú Francúzsko, Nemecko, Kanada, Rusko a ďalšie krajiny vo svete.

Erdogan v odkaze arménskemu patriarchovi v Istanbule obvinil „tretie strany“ z pokusu o spolitizovanie sto rokov starej diskusie.

indián, indiánka, Čítajte viac Erdogan: Turecko by mohlo za genocídu uznať zabíjanie amerických Indiánov

„Nikto nemá úžitok z diskusií – ktoré by mali viesť historici -, ak ich politizujú tretie strany a ak sa stávajú nástrojom zasahovania do záležitostí našej krajiny,“ napísal Erdogan.

Prezident dodal zmierlivejšiu poznámku, že Turecko je „pripravené rozvíjať svoje vzťahy s Arménskom na základe dobrých susedských väzieb a vzájomnej úcty“.

Turecko udáva päťkrát menej obetí

Arméni, podporovaní mnohými historikmi a vedcami, vyhlasujú, že v genocíde počas Osmanskej ríše v rokoch 1915 až 1918 bolo vyvraždených 1,5 milióna príslušníkov ich národa.

Turecko pripúšťa, že počas prvej svetovej vojny zahynuli veľké počty Turkov aj Arménov, ale dôrazne odmieta, že išlo o zámernú politiku genocídy – tento termín nebol v tom čase právne definovaný.

Turecko udáva počet zabitých Arménov okolo 300 000.

Arménsko, genocída Čítajte viac Vo Francúzsku si budú arménsku genocídu pripomínať štátnym sviatkom
77 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Osmanská ríša #genocída Arménov