Nezvestná indonézska ponorka sa rozlomila na tri časti, 53 ľudí na palube zahynulo

Pátracie tímy našli vrak indonézskej vojenskej ponorky, ktorá sa stratila pred štyrmi dňami pri ostrove Bali. Oznámila to v nedeľu indonézska armáda, ktorá súčasne potvrdila, že všetkých 53 ľudí na palube prišlo o život. Indonézsky prezident Joko Widodo vyjadril sústrasť rodinám obetí havárie.

25.04.2021 13:46 , aktualizované: 17:33
ponorka Foto:
Posádka salutuje 5. decembra 2014 dôstojníkovi, ktorý prichádza na palubu indonézskej ponorky KRI Nanggala, ktorá v apríli 2021 pri nešťastí pochovala 53 ľudí a leží rozlomená v hĺbke 850 metrov.
debata (24)

Ponorka KRI Nanggala 402 sa zúčastňovala na vojenských cvičeniach asi 100 kilometrov severne od Bali, keď s ňou v stredu ráno stratili spojenie. Takmer 60-metrové plavidlo nemeckej výroby našli rozlomené na tri časti na morskom dne v tejto oblasti.

zväčšiť Nešpecifikovaná časť vraku ponorky KRI... Foto: SITA/AP, Indonesian Navy
ponorka Nešpecifikovaná časť vraku ponorky KRI Nanggala, ktorá sa potopila pri Bali a leží v hĺbke 850 metrov pod hladinou mora.

„Získali sme podmorské zábery, na ktorých sme identifikovali časti ponorky vrátane zadného kormidla, kotiev či vonkajšieho tlakového trupu,“ povedal na nedeľňajšej tlačovej konferencii veliteľ indonézskych ozbrojených síl letecký maršal Hadi Tjahjanto. „Na základe týchto autentických dôkazov môžeme prehlásiť, že KRI Nanggala-402 sa potopila a celá posádka je mŕtva,“ dodal.

Šéf indonézskeho námorníctva Yudo Margon navyše uviedol, že ponorka sa nachádza zhruba 850 metrov pod hladinou mora, čo je väčšia hĺbka, než na ktorú bola skonštruovaná. Ponorka bola podľa armády schopná vydržať tlak vody zhruba do 500 metrov.

ponorka Čítajte viac 53 ľudí z nezvestnej indonézskej ponorky je zrejme mŕtvych

V sobotu indonézske námorné sily oznámili, že za posledné dni našli pátracie tímy v mori časti ponorky i predmety z jej vnútra. Podľa armády mala posádka zásoby kyslíka len do sobotňajšieho rána.

Príčina potopenia ponorky nie je stále známa. Podľa námorných síl mohla porucha elektrického systému spôsobiť nemožnosť vykonania núdzového návratu na hladinu. Do pátrania po plavidle, ktoré bolo v službách indonézskych síl o roku 1981, sa zapojili lode a lietadlá viacerých krajín.

Prehľad najväčších katastrof ponoriek po druhej svetovej vojne

129 mŕtvych – 20. apríla 1963 – Havária americkej jadrovej ponorky Thresher pri pobreží Nového Anglicka si vyžiadala 129 obetí. Nešťastie bolo asi spôsobené tým, že sa nepodarilo naplniť balastné nádrže stlačeným vzduchom, čo malo ponorku vyniesť na hladinu. Ponorku s dĺžkou 84 metrov potom rozdrvil tlak vody a plavidlo kleslo 2560 metrov pod hladinu severného Atlantiku.

118 mŕtvych – 12. augusta 2000 – Životy všetkých 118 členov posádky si vyžiadala havária ruskej jadrovej ponorky Kursk v Barentsovom mori. O osude ponorky K-141, ktoré sa zaborila do morského dna 108 metrov pod hladinou, informovala oficiálne Moskva až s oneskorením. To len priživilo teórie, že na palube stroja sa mohli nachádzať prísne tajné zbrane. Tragédiu spôsobila náhodná explózie cvičného torpéda.

99 mŕtvych – 22. mája 1968 – Americká jadrová ponorka Scorpion sa potopila 740 kilometrov južne od Azorských ostrovov. Príčiny tragédie ponorky, ktorá vstúpila do služby v roku 1960, neboli dodnes objasnené. Podľa väčšiny zdrojov tragédiu zapríčinil výbuch torpéda na palube, špekulovalo sa aj o zrážke s iným telesom.

98 mŕtvych – 8. marca 1968 – Pri havárii sovietskej ponorky K-129 s jadrovými zbraňami severozápadne od Havajských ostrovov zomrelo 98 ľudí. Sovietskemu námorníctvu sa vrak nepodarilo nájsť. Ponorku sa pokúsili neúspešne vyzdvihnúť Američania a až neskôr vyšlo najavo, že dokonca pochovali šesť členov posádky nájdených na palube vraku.

70 mŕtvych – 25. apríla 2003 – Sedemdesiat osôb zahynulo pri nešťastí čínskej ponorky, ktorá sa zúčastnila vojenského cvičenia a nachádzala sa v čínskych teritoriálnych vodách. Ponorke sa pokazil motor.

53 mŕtvych – 20. apríla 2021 – Počas námorného cvičenia blízkosti ostrova Bali zmizla indonézska ponorka Nanggala s 53 členmi posádky. Pátracie tímy objavili vrak na morskom dne rozlomený na tri časti.

52 mŕtvych – 12. apríla 1970 – Sovietska jadrová ponorka K-8 sa potopila v Biskajskom zálive, asi 490 kilometrov severozápadne od Španielska. Zahynulo 52 námorníkov, niekoľkým ľuďom sa podarilo prežiť, sovietske úrady ale nikdy nevydali oficiálnu štatistiku tragédie.

zväčšiť Argentínska ponorka ARA San Juan na nedatovanej... Foto: TASR/AP, Argentina Navy
Argentína ponorka nezvestná pátranie Argentínska ponorka ARA San Juan na nedatovanej snímke v Buenos Aires.

44 mŕtvych – 15. novembra 2017– Argentínske námorníctvo stratilo kontakt so svojou ponorkou San Juan, na palube ktorej bolo 44 ľudí. Ponorka plávala zo základne v provincii Ushuaia na juhu krajiny do Mar del Plata. Ponorka, ktorá bola nájdená až po ročnom medzinárodnom pátraní asi 500 kilometrov od juhovýchodného pobrežia Argentíny, stále leží na dne Atlantického oceánu.

42 mŕtvych – 7. apríla 1989 – Sovietska jadrová ponorka Komsomolec sa potopila v medzinárodných vodách v Nórskom mori asi 180 kilometrov juhozápadne od Medvedieho ostrova. Pri nešťastí, ktorého príčinou bol požiar, zahynulo 42 zo 69 členov posádky.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #indonézia #záchranná akcia