Židovskú lekárku zabil, súdiť ho nebudú. Francúzov pobúrilo rozhodnutie súdu

Davy ľudí sa zhromaždili vo viacerých francúzskych mestách, aby vyjadrili nespokojnosť s rozhodnutím najvyššieho súdu v súvislosti s vraždou ortodoxnej židovky a lekárky Sarah Halimiovej z roku 2017.

25.04.2021 19:05
sarah halimi Foto:
Protesty v Paríži proti rozhodnutiu súdu, ktorý odmietol súdiť vraha židovskej lekárky Sarah Halimiovej.
debata (27)

Tisíce ľudí sa zhromaždili v Paríži v reakcii na výzvu židovských združení, organizácií bojujúcich proti antisemitizmu a ďalších skupín.

Súd rozhodol, že muž, ktorý lekárku na dôchodku Halimiovú zavraždil, nie je treste zodpovedný a pred súd sa nepostaví. Toto rozhodnutie vyvolalo rozhorčenie v radoch židovskej obce vo Francúzsku i vo svete, píše AP.

Halimiovú v jej byte napadol a z okna tretieho poschodia sotil jej sused – Arab menom Kobili Traoré. Páchateľ sprevádzal svoj čin pokrikom Alláhu akbar (Boh je veľký).

Súd tento mesiac rozhodol, že je k dispozícii dostatok dôkazov na to, aby toto zabitie označili za čin s antisemitským motívom.

Osoba, ktorá bola v čase spáchania trestného činu v „stave delíria“, však podľa súdu nemôže byť postavená pred súd – ani v prípade, ak bol tento stav spôsobený pravidelným užívaním nelegálnych drog. Traoré podľa AP užíval veľké množstvá marihuany.

Na základe francúzskych zákonov ľudia nemôžu niesť trestnú zodpovednosť za činy spáchané v stave, keď úplne stratili úsudok alebo sebakontrolu z dôvodu psychickej poruchy, píše AP. Traoré je od Halimiovej smrti umiestnený v psychiatrickej nemocnici.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko