Vyhosťovanie pokračuje: Pridalo sa Rumunsko, Rusi odpovedali Talianom

Rumunsko vyhostí jedného ruského diplomata na znak solidarity s Českou republikou, ktorá sa dostala do sporu s Moskvou v súvislosti s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014. Oznámilo to rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

26.04.2021 13:41 , aktualizované: 17:44
debata (83)

Rumunský rezort uviedol, že zástupca ruského vojenského atašé Alexej Gričajev bude v Rumunsku vyhlásený za nežiaducu osobu, a to „vzhľadom na jeho aktivity a činnosť, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch“.

Na znak solidarity s ČR už minulý týždeň vypovedali ruských diplomatov Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Pôjdu vyhostení českí diplomati do Kyjeva?

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba navrhol svojmu českému kolegovi Jakubovi Kulhánkovi, aby českí diplomati vyhostení z Ruska pracovali na veľvyslanectve ČR v Kyjeve.

Uvádza sa to v správe zverejnenej na webovej stránke ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, informovala agentúra Ukrinform. Kuleba prišiel s týmto návrhom v telefonáte s nedávno vymenovaným šéfom rezortu českej diplomacie.

Vyhlásení ukrajinského ministerstva obsahuje ubezpečenie, že „najbližší priatelia sa môžu spoľahnúť na vzájomnú podporu v čase veľkých výziev“. Dodáva sa v ňom, že ukrajinská strana privíta vyslanie českých diplomatov vyhostených z Moskvy, „aby posilnili diplomatickú prítomnosť ČR na Ukrajine v prospech rozvoja vzťahov medzi našimi štátmi a národmi“.

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie zo soboty 17. apríla, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

veľvyslanectvo Ruskej federácie Čítajte viac Ruská strana dobre vie, kde prestrelila

Česká strana na tento krok reagovala ultimátom, v ktorom vyzvala Moskvu, aby do uplynulého štvrtka 12.00 h prijala späť 20 vyhostených českých diplomatov. Moskva však na túto požiadavku nereagovala. Následne česká vláda rozhodla o ďalšom znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na veľvyslanectve ČR v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že počet členov ruského veľvyslanectva v Prahe a českej ambasády v Moskve sa do 31. mája zníži na zhodne sedem diplomatov, 25 technických pracovníkov a 19 miestnych zamestnancov.

Vzájomne si vyhostili po jednom diplomatovi

Rusko vyhlásilo pracovníka ukrajinského veľvyslanectva v Moskve za personu non grata a do konca apríla musí opustiť územie Ruska. Ministerstvo zahraničných vecí túto skutočnosť písomne oznámilo ukrajinskému veľvyslanectvu v Moskve.

Rusko podľa ministerstva koná na základe princípu reciprocity v reakcii na „nepriateľské konanie“ Ukrajiny, ktorá za personu non grata vyhlásila zamestnanca ruského veľvyslanectva v Kyjeve.

Moskva podľa ministerstva zahraničných vecí prijme ďalšie opatrenia v prípade, že Kyjev bude naďalej pokračovať v „nepriateľskom konaní“ voči ruským diplomatom.

Kyjev, Ukrajina Čítajte viac Ukrajina recipročne vypovedala ruského diplomata pôsobiaceho v Kyjeve

Ukrajina vypovedala 17. apríla ruského diplomata v reakcii na podobný krok Moskvy, ktorá zadržala a vyhlásila za nežiaduceho ukrajinského konzula.

„Vysokopostavený diplomat ruskej ambasády v Kyjeve musí opustiť Ukrajinu do 72 hodín, počnúc 19. aprílom,“ uviedlo vtedy vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Konzula Generálneho konzulátu Ukrajiny v Petrohrade Oleksandra Sosoňuka zadržali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v noci zo 16. na 17. apríla. Moskva mu následne v sobotu „odporučila, aby krajinu opustil do 72 hodín, počnúc 19. aprílom“.

Vyhostenie v záujme bezpečnosti

Rusko dnes za nežiaducu osobu vyhlásilo talianskeho diplomata v odvete za vyhostenie dvoch ruských diplomatov z Talianska, informuje agentúra TASS. Ruské ministerstvo zahraničia si zároveň predvolalo talianskeho veľvyslanca, aby mu poslalo príslušnú nótu. Taliansko dnešné ruské rozhodnutie podľa Reuters označilo za nespravodlivé a pripomenulo, že ruských diplomatov vyhostila v záujme talianskej bezpečnosti.

„Taliansky veľvyslanec v Moskve Pasquale Terracciano bol pozvaný na ministerstvo zahraničia, kde mu bola doručená nóta o vyhlásení asistenta atašé pre otázky obrany za nežiaducu osobu,“ citovala agentúra TASS vyhlásenie ruského ministerstva.

Ukrajina Rusko veľvyslanectvo protest Čítajte viac Taliansko vyhostilo zamestnancov ambasády, Rusom údajne predávali tajné informácie

Proti ruskému kroku sa ohradila talianska vláda. „Rozhodnutie považujeme za nepodložené a nespravodlivé, keďže ide o odvetu za legitímny krok, ku ktorému sa uchýlili talianske úrady v záujme obrany talianskej bezpečnosti,“ uviedlo talianske ministerstvo.

Taliansko na konci marca rozhodlo o vyhostení dvoch ruských diplomatov pre podozrenie zo špionáže. Pri vypočutí v parlamente minister zahraničia Luigi Di Maio označil počínanie Rusov za nepriateľský akt. Polícia zadržala v tejto súvislosti tiež kapitána talianskeho námorníctva pri tajnej schôdzke s jedným z neskôr vyhostených ruských vojenských diplomatov. Zatknutie sa uskutočnilo v momente, keď taliansky dôstojník odovzdával ruskému diplomatovi tajné informácie.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Česko #Rusko #Rumunsko