Sputnik je najlepší, tvrdia orbánovci

Igor Matovič tie údaje propagoval ako dáta z reálnej praxe po očkovaní v Maďarsku. "V tabuľke nájdete porovnanie vakcín podľa toho, koľko ľudí po druhom očkovaní ochorelo a koľko zomrelo. Pozor - nejde o úmrtia kvôli očkovaniu, ale o úmrtia na covid napriek očkovaniu,“ napísal na sociálnej sieti. Slovenského expremiéra zjavne zaujalo, že ruská vakcína z porovnania, ktoré v nedeľu zverejnila maďarská vláda, vyšla najlepšie.

26.04.2021 23:04
orbán, očkovanie Foto:
Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zaočkovali proti novému koronavírusu vakcínou čínskej spoločnosti Sinopharm.
debata (52)

Kabinet Viktora Orbána zverejnil tabuľku, aby – ako píše na svojom portáli – ukázal, že všetkých päť v Maďarsku používaných vakcín je účinných a poskytujú silnú ochranu pred nákazou. Necelý rok, ktorý zostáva do volieb, vláda Fideszu využila aj túto príležitosť, aby zaútočila na opozíciu.

"Ľavicové politické sily rôznymi spôsobmi pokračujú vo svojej protivakcinačnej kampani. Jednou z týchto foriem je, že spochybňujú účinnosť jednotlivých typov vakcín,“ tvrdí vo svojom sprievodnom texte vláda napriek tomu, že opozičné strany sa opakovane ohradzujú proti obvineniu, že by odrádzali od očkovania. K východným vakcínam mali v minulosti iba tú výhradu, že Orbánova vláda s použitím ruského Sputnika a čínskeho Sinopharmu nepočkala, kým ich schváli Európska lieková agentúra.

Čo je lepšie?

Spory o tom, či sú účinnejšie a bezpečnejšie západné alebo východné vakcíny, majú v Maďarsku silné politické zafarbenie. Minister Gergely Gulyás poverený vedením predsedníctva vlády minulý štvrtok prekvapil kategorickým vyhlásením, že "čínsky Sinopharm je lepší ako Pfizer, ale Sputnik je najlepší“.

Tabuľka, ktorú tri dni nato zverejnila vláda, mala ukázať, že ministrov verdikt nepláva na vode. Podľa nej sa po zaočkovaní Sputnikom nakazilo 201 ľudí (95 na 100-tisíc zaočkovaných) a zomreli iba dvaja. Po vakcinácii látkou Pfizer/BionTech sa nakazilo 3 048 ľudí (555 na 100-tisíc zaočkovaných) a zomrelo až 175.

"Tak teda si pripomeňme, ktorý mudrc čo povedal o východných vakcínach!? Kto povedal, že východné vakcíny sú nebezpečné?“ komentoval zverejnenú tabuľku na sociálnej sieti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, ktorý vybavoval dovoz ruskej a čínskej vakcíny a sám sa dal zaočkovať Sputnikom. Oznámil súčasne, že tento týždeň Maďarsko dovezie 480-tisíc dávok Sputnika a 400-tisíc dávok Sinopharmu.

Pomiešali hrušky s jablkami?

Viacerí experti ale zverejnenú tabuľku tvrdo kritizovali ako vedecky bezcennú propagandu. "Táto tabuľka je hanba, úprimne dúfam, že sa na jej zostavení zúčastnili výhradne politici, a nie je to obraz stavu maďarskej farmácie a vedeckej prípravy oficiálnych úradov, lebo v takejto podobe je to chudobné vysvedčenie,“ povedal pre portál Telex bioštatistik Tamás Ferenci, docent Starobudínskej univerzity.

Spoza oceánu sa ozvala aj najslávnejšia súčasná maďarská biologička Katalin Karikóová. Vedkyňa, o ktorej sa pre jej zásluhy na vývine Pfizerom a Modernou používanej technológie mRNA hovorí ako o favoritke na Nobelovu cenu, upozornila, že nemožno porovnávať neporovnateľné.

"Človek ani nemusí byť výskumníkom na to, aby si uvedomil, že niečo možno porovnávať len s príslušnou kontrolou,“ napísala na Facebooku. Pripomenula pritom, že kým vakcínou Pfizer/BionTech sa očkuje prednostne najstaršia generácia a zdravotníci z prvej línie boja proti koronavírusu, ruská a čínska vakcína sa podáva mladším, pričom podmienkou je, aby netrpeli chronickým ochorením. "Bez uvedenia choroby a veku očkovaných a zomretých je to úplne zavádzajúca informácia. Za štyri mesiace zomrelo 32 zo stotisíc seniorov zaočkovaných Pfizerom v domovoch dôchodcov, ktorí trpeli na chronické choroby. V prípade čínskej vakcíny za dva mesiace zomrelo 16 ľudí zo stotisíc zaočkovaných, ktorí netrpeli na chronické choroby,“ poznamenala Karikóová.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #koronavírus #Sputnik V