Útočili Rusi aj v Bulharsku? Cieľom boli sklady, z ktorých prúdili zbrane na Ukrajinu

Bulharsko podozrieva šesť Rusov v súvislosti s výbuchmi v bulharských skladoch a továrňach zbrojár Emilijana Gebreva. Traja z podozrivých boli už skôr obvinení, že sa obchodníka so zbraňami pokúsili otráviť nervovo paralytickou látkou novičok. Podľa televízie BNT o tom informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Sijka Milevová.

28.04.2021 13:43 , aktualizované: 15:57
Bulharsko explózia obete podnik Foto: ,
Prázdne drevené debny ležia na ceste smerom k továrni na demontovanie výbušnín v bulharskej dedine Gorni Lom, kde pri výbuchu 1. októbra 2014 zahynulo 15 ľudí.
debata (203)

Zbrojárovi Gebrevovi patrila podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat tiež časť munície, ktorá v roku 2014 vybuchla v českom muničnom sklade vo Vrběticiach. V polovici apríla Praha oznámila, že má dôvodné podozrenie, že za výbuchom v sklade stála ruská vojenská rozviedka GRU.

Zhody pri štyroch výbuchoch

V posledných desiatich rokoch bolo v Bulharsku niekoľko výbuchov v muničných skladoch a továrňach. Prokuratúra v spolupráci s políciou a kontrarozviedkou DANS odhalila zhodné črty u štyroch z nich, uviedla Milevová. Podľa nej je im spoločné okrem iného to, že všetky zariadenia patrili Gebrevovi a že zbrane a munícia v nich uskladnené mali byť vyvezené do krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Rusko, Ukrajina Čítajte viac Bulharský obchodník priznal zbrane pre Ukrajinu, chceli ho otráviť novičokom

„V žiadnom z prípadov nebola odhalená konkrétna chyba či iná príčina vzniku požiaru. Vo všetkých štyroch prípadoch mal zničený tovar smerovať na Ukrajinu a do Gruzínska,“ povedala hovorkyňa prokuratúry s tým, že bulharské úrady z výbuchov podozrievajú šesticu ruských občanov.

15 obetí

O podiele ruskej rozviedky na explóziách bulharských muničných skladov, kedy v jednom prípade zahynulo až 15 ľudí, v predchádzajúcich dňoch informovala skupina Bellingcat a stanica Rádio Slobodná Európa. Podľa nich boli údajní ruskí agenti prítomní v Bulharsku v rokoch 2014 a 2015, teda v čase výbuchov v šiestich tamojších zbrojných skladoch, ktoré sa všetky odohrali podľa veľmi podobného vzoru.

Traja z podozrivých Rusov boli už skôr obvinení, že sa v roku 2015 pokúsili Gebreva otráviť novičkom, malo ísť o akciu pripisovanú jednotke GRU označovanej číslom 29155. Členovia tejto jednotky podľa českej vlády vykonali tiež útok vo Vrběticiach. Podľa skupiny Bellingcat sa Gebrev do hľadáčika ruských tajných služieb dostal pravdepodobne preto, že jeho zbrojárska firma EMKO je jedinou mimo kontroly Moskvy, ktorá je schopná zaistiť dodávky munície pre zbrane sovietskej výroby.

zemen Čítajte viac Kremeľ využil Zemana. Hamáček: Verzia o Vrběticiach je len jedna

Lavrov: Prečo až teraz?

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov oznámil , že Bulharsko sa pokúša priniesť ešte väčšie obvinenia, než aké voči Rusku vzniesla v uplynulých dňoch Praha. „Sám ten časový rámec – mínus desať rokov. Buď bulharská strana nič nevedela a až teraz, keď si Česko náhle spomenulo na udalosti z roku 2014, sa rozhodla Čechov tromfnúť tým, že sa ponorí ešte viac do histórie. Alebo vedeli celú dobu, čo sa deje, ale z nejakého dôvodu to nezverejnili,“ povedal podľa agentúry TASS šéf ruskej diplomacie.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Bulharsko #Novičok #Emilijan Gebrev