Francúzi zadržali 7 teroristov z Červených brigád, Mitterrand ich svojho času vítal

Siedmich bývalých členov ultraľavicovej teroristickej organizácie Červené brigády zadržala v stredu vo Francúzsku v rámci rozsiahlej protiteroristickej razie talianska polícia v spolupráci s tamojšími policajnými zložkami.

28.04.2021 17:04
Giorgio Pietrostefani Foto: ,
Giorgio Pietrostefani na zábere z októbra 1995 počas súdneho konania vo veci vraždy policajta Luigiho Calabresiho, za ktorú dostal 22-ročný trest.
debata (6)

Oznámila to kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s tým, že pátrajú po troch ďalších osobách, ktoré sa pokúsili o útek, avšak podarilo sa ich už lokalizovať.

Rozhodnutie na zadržanie desiatich ľavicových extrémistov evidovaných na zozname 200 ľudí, ktorých vydanie z Francúzska požadovalo Taliansko už roky, učinil prezident Macron. Tieto osoby vrátane dvoch žien boli v Taliansku uznané za vinné z obvinení z terorizmu a desaťročia sa skrývali vo Francúzsku, aby unikli väzobným trestom.

Bolesť pretrváva

Talianska vláda správu o zatknutí privítala. Bolesť, ktorú spôsobili svojimi zločinmi, však podľa talianskeho kabinetu stále pretrváva. Taliansky premiér Mario Draghi privítal rozhodnutie Francúzska konať na základe žiadosti Talianska proti týmto osobám „zodpovedným za veľmi závažné teroristické činy“. Tie podľa Draghiho zanechali rany, ktoré sú „stále otvorené“. Dodal, že spomienky na ich barbarské činy sú v Taliansku stále živé.

Šéf talianskej diplomacie Luigi Di Maio uviedol, že „skutočnosť, že títo bývalí členovia Červených brigád boli teraz zadržaní, ukazuje, že človek nemôže utiecť pred zodpovednosťou, bolesťou a ani škodami, ktoré spôsobil“.

Ako uvádza AFP, francúzske úrady teraz preskúmajú žiadosť o vydanie týchto siedmich zadržaných do Talianska.

Odsúdení na doživotie

Medzi zadržanými je Giorgio Pietrostefani, bývalý šéf ľavicovoradikálnej skupiny Lotta Continua (Boj pokračuje), ktorá vznikla v roku 1969 v Turíne v rámci študentského a robotníckeho hnutia. Pietrostefani bol v Taliansku odsúdený na 22-ročný trest odňatia slobody. Štyria zo siedmich bývalých členov Červených brigád vo veku 63–77 rokov boli v Taliansku odsúdení na doživotie.

Bývalý francúzsky prezident François Mitterrand, ktorý stál na čele krajiny v rokoch 1981–95, ponúkol v roku 1985 politický azyl všetkým teroristom z Talianska, ktorí svoje činy oľutovali, približuje APA. Nazval ich pritom „aktivistami“, ktorým Francúzsko poskytlo ochranu z dôvodu, že talianske súdnictvo im pod vplyvom mimoriadnych protiteroristických zákonov údajne nezaistilo spravodlivé procesy. Táto politika sa stala známou ako Mitterrandova doktrína a desaťročia spôsobovala medzi oboma krajinami napätie. Spomedzi približne 140 exrémistov, ktorí túto možnosť využili, niekoľkí dodnes žijú v Taliansku.

Počas teroristických bombových útokov z obdobia 60.-80. rokov 20. storočia, známych ako „roky olova“, prišli v Taliansku o život stovky ľudí. Červené brigády i neofašistické skupiny, ale aj tajná služba a mafia boli zapletené do politických násilností, akou bol bombový útok na milánskom námestí Piazza Fontana z 12. decembra 1969 (17 mŕtvych) či výbuch silnej bomby na hlavnej železničnej stanici v Bologni 2. augusta 1980, pri ktorom zahynulo 85 ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Francúzsko #Červené brigády