Rusi žalujú Brazílčanov pre neschválenie Sputnika

Ruský tvorca vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 oznámil, že zažaluje brazílsky regulačný úrad pre lieky Anvisa za očierňovanie. Ten totiž odmietol schváliť ruskú očkovaciu látku aj jej dovoz do Brazílie. Podľa úradu Anvisa by použitie vakcíny mohlo viesť k zdravotným ťažkostiam.

29.04.2021 17:03 , aktualizované: 30.04.2021 22:27
Brazília koronavírus povolenie zamietnutie Foto: ,
Na archívnej snímke z 19. februára 2021 lekár si pripravuje vakcínu Sputnik V proti ochoreniu Covid-19 počas očkovania vo venezuelskom Caracase.
debata (271)

„Tvorca Sputnika V podniká v Brazílii právne kroky proti Anvise za očierňovanie, pretože vedome šíri nepravdivé a nepresné informácie,“ uviedol na oficiálnom twitterovom účte Sputnika V Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý vakcínu vyvinul.

Brazília svoje rozhodnutie obhajuje

Brazílsky regulačný úrad pre lieky Anvisa vo štvrtok oznámil, že rozhodnutie neschváliť ruskú vakcínu Sputnik V bolo založené na údajoch samotného tvorcu tejto vakcíny, informovala agentúra AFP. Rozhodnutie bolo podľa AFP založené na tvrdeniach, že vakcína obsahuje živú verziu bežne sa vyskytujúceho vírusu spôsobujúceho prechladnutie.

Moskovský inštitút vo štvrtok už skôr odmietol tvrdenia brazílskeho regulátora Anvisa o vakcíne s tým, že nemajú vedecký základ.

Jedno z tvrdení brazílskeho úradu sa týkalo zistenia, že bunky, ktoré sa používajú na kultiváciu adenovírusu vo vakcíne, umožňujú, aby sa adenovírus nadmerne replikoval.

Brazílsky úrad vyslovil obavy, že ak by sa takáto vakcína použila, mohlo by to viesť k zdravotným komplikáciám a v krajnom prípade až k smrti. Platí to najmä pre ľudí s oslabeným imunitným systémom a respiračnými ochoreniami.

Antonio Barra Torres, riaditeľ regulačného úradu Anvisa, obvinenia v súvislosti s „klamstvom a šírením falošných informácií“ o replikácií adenovírusu odmietol.

Péter Szijjártó / Igor Matovič / Čítajte viac Matovič: Rezort zdravotníctva už má niektoré výsledky maďarských testov Sputnika
271 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rusko #Sputnik V