Havarovanú indonézsku ponorku chcú vytiahnuť, je v takmer kilometrovej hĺbke

Indonézske námorníctvo sa pokúsi vyzdvihnúť vrak ponorky, ktorá 20. apríla klesla ku dnu pri Bali. Dnes sa na tomto mieste konal pietny akt za účasti rodín 53 mŕtvych členov posádky.

30.04.2021 17:29
ponorka Foto:
Indonézski námorníci a rodinní príslušníci hádžu kvety do mora počas spomienkového zhromaždenia na pamiatku obetí potopenej ponorky KRI Nanggala-402, ktorá stroskotala pri Bali.
debata

Plavidlo KRI Nanggala-402 sa rozlomilo na tri kusy a kleslo do hĺbky 840 metrov. Indonézske úrady zvažujú možnosti, ako ho vytiahnuť. Počítajú s pomocou zo zahraničia.

Námorníctvo očakáva, že na miesto nešťastia pripláva viacero lodí, medzi ktorými má byť aj čínske plavidlo. Zvažuje sa využitie silných magnetov alebo balónov. Predpokladá sa, že telá členov posádky sú stále vo vraku.

ponorka Čítajte viac Nezvestná indonézska ponorka sa rozlomila na tri časti, 53 ľudí na palube zahynulo

Indonézia ho preskúmala s pomocou robota zapožičaného zo Singapuru. Práve vďaka nemu sa podarilo získať snímky plavidla na morskom dne, čo zmarilo poslednú nádej na možnosť, že sa posádka zachránila.

Na miesto, kde ponorka klesla ku dnu, dnes námorníctvo dopravilo loď so 150 pozostalými. Tí hádzali do vody kvety a niektorí boli na pokraji zrútenia, uviedla AFP.

Ponorka nemeckej výroby bola jednou z piatich, ktoré malo k dispozícii indonézske námorníctvo. Z radarov zmizla pri cvičení pri ostrove Bali. Armáda zatiaľ príčinu nevysvetlila. Uviedla len, že plavidlo bolo v dobrom stave, a vylúčila možnosť výbuchu. Zatiaľ sa pracuje s hypotézou, podľa ktorej po rozsiahlej poruche elektriny nebola posádka schopná vykonať núdzové opatrenia.

VIDEO: Jedno z posledných videí, ktoré zachytáva posádku stroskotanej ponorky
debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #indonézia