Rusko uvalilo zákaz vstupu na osem predstaviteľov krajín EÚ, vrátane Jourovej

Rusko uvalilo zákaz vstupu na osem predstaviteľov krajín EÚ vrátane predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho a podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej, oznámilo v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí.

30.04.2021 19:16 , aktualizované: 22:42
Věra Jourová, eurokomisárka Foto: ,
Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.
debata (455)

Podľa agentúry DPA sa na čiernej listine nachádza aj hlavný berlínsky prokurátor Jörg Raupach.

Ide o odvetu za marcové rozhodnutie Európskej únie zakázať vysokopostaveným ruským funkcionárom vstup do EÚ za ich úlohu pri uväznení ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného.

„EÚ pokračuje v politike nelegitímnych jednostranných sankcií proti ruským občanom a organizáciám,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

„Iba v marci 2021 bolo šesť Rusov vystavených nezákonným obmedzeniam EÚ. Tento postup je v rozpore s Chartou OSN a základnými normami medzinárodného práva. Je to sprevádzané protiruskou hystériou, ktorú vedome šíria západné médiá,“ dodal ruský rezort diplomacie.

Lídri inštitúcii EÚ: Tento krok je neprijateľný

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda europarlamentu Sassoli v piatok večer v spoločnom vyhlásení odsúdili zavedenie reštriktívnych opatrení zo strany Ruska.

„Čo najdôraznejšie odsudzujeme dnešné rozhodnutie ruských orgánov zakázať ôsmim štátnym príslušníkom Európskej únie vstup na ruské územie… Tento krok je neprijateľný, chýba mu akákoľvek právna opora a je úplne neopodstatnený. Zameriava sa priamo na Európsku úniu, nielen na dotknuté osoby,“ uvádza sa vo vyhlásení lídrov inštitúcií EÚ.

Podľa ich vyjadrenia je rozhodnutie Moskvy najnovšou a výraznou ukážkou toho, ako si Ruská federácia zvolila konfrontáciu s EÚ namiesto toho, aby súhlasila s nápravou „negatívnej trajektórie našich bilaterálnych vzťahov“.

Von der Leyenová, Michel a Sassoli v závere vyhlásenia uviedli, že EÚ si vyhradzuje právo prijať vhodné opatrenia v reakcii na piatkové rozhodnutie ruských orgánov.

Jourová sa vzápätí lídrom EÚ poďakovala za „ich silnú reakciu“ a v správe pre médiá vyjadrila poďakovanie všetkým tým, ktorí jej vyjadrili podporu. „Chcem tiež vyjadriť podporu ostatným osobám, ktoré boli dnes sankcionované. Teší ma, že som v takej dobrej spoločnosti. Naďalej sa budem zasadzovať za ľudské práva, slobodu médií a demokraciu. Neustále úsilie Ruska rozsievať dezinformácie a podkopávať ľudské práva si zaslúži dôraznú a trvalú reakciu. Ak je toto cena za pravdu, potom ju rada zaplatím,“ odkázala česká eurokomisárka vo svojom stanovisku.

455 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Alexej Navaľnyj