Vojna o vodu? Strednú Áziu rozdeľujú staré mapy

Jar v postsovietskej Strednej Ázii je časom susedských sporov. Začnú sa poľnohospodárske práce a dopyt po vode, nevyhnutnej na zavlažovanie, sa desaťnásobne zvýši. Zdroje sú obmedzené a konflikty pravidelné. Po prvý raz za tri desaťročia od rozpadu Sovietskeho zväzu však zápas o vodu priviedol dve bývalé bratské republiky na pokraj vojny.

03.05.2021 22:58
Kyrgyzstan Tajikistan Foto:
Účastníci mítingu v Biškeku cez víkend vzdali hold desiatkam kirgizských obetí ozbrojeného konfliktu s Tadžikistanom. FOTO: SITA/AP
debata (4)

V bojoch, ktoré v minulých dňoch s použitím ťažkej vojenskej techniky prepukli medzi Tadžikmi a Kirgizmi, zomreli desiatky ľudí, stovky utrpeli zranenia a desaťtisíce boli nútené opustiť svoje domovy.

Všetko sa začalo tým, že Tadžici obvinili Kirgizov z krádeže vody. Z vodnej nádrže Golovnoj si jej vraj odčerpávajú viac, než koľko im prislúcha. Aby to dokázali, nainštalovali pri vodnom zdroji bezpečnostné kamery. Tie miestni Kirgizi zničili a susedov zasypali spŕškou kamenia. Tadžickí pohraničníci odpovedali obuškami. Zaznel prvý výstrel, zrejme z poľovníckej pušky, vzápätí prišli k slovu samopaly a potom bojisko ovládli mínomety a bojové vrtuľníky s raketami vzduch-zem.

Výsledok? Na kirgizskej strane podľa portálu 24.kg prišlo o život 36 ľudí vrátane detí, zranených sú takmer dve stovky, vyše 33-tisíc je evakuovaných. Zničených je bezmála sto budov, medzi nimi aj dve školy, škôlka a zdravotné stredisko. Médiá v Dušanbe informovali o 16 zabitých Tadžikoch, vyše 150 zranených a viac ako desiatich vypálených domoch.

Od víkendu, ktorý kirgizské úrady vyhlásili za dni štátneho smútku, platí v konfliktnej oblasti pokoj zbraní, obe znepriatelené strany sa dohodli na stiahnutí ozbrojených síl. Prímerie medzi dvoma najbiednejšími postosvietskymi republikami je však krehké. Príčina krviprelievania, ktorá spočíva v neschopnosti rozdeliť si sovietske dedičstvo, je stále nevyriešená.

Ferganská kotlina, kde sa nachádza aj sporný vodný zdroj Golovnoj, je najhustejšie zaľudnená a etnicky najrozmanitejšia oblasť v Strednej Ázii. Stretávajú sa tam hranice Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Vo Fergane každoročne vypukne priemerne desať konfliktov medzi miestnymi komunitami. Ich základ spočíva v histórii, keď boli hranice stredoázijských republík len administratívne a spoločné zdroje sa využívali bez ohľadu na etnickú príslušnosť.

Väčšina potýčok sa odohráva okolo enkláv, geografických ostrovčekov jednej republiky, ktoré sú úplne obklopené územím inej krajiny. Vo Ferganskej kotline, ktorej mapa pripomína leopardiu kožu, je osem veľkých enkláv. Tri z nich patria Tadžikistanu, štyri Uzbekistanu a jedna Kirgizsku.

Kým s Uzbekistanom sa Kirgizsku väčšinu hraničných sporov podarilo vyriešiť, s Tadžikistanom sa rokovania zasekli na mŕtvom bode. Celková dĺžka štátnej hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom je 980 kilometrov, z toho takmer polovica nie je delimitovaná a demarkovaná, čiže zanesená do vzájomne uznaných máp a vyznačená v teréne.

„Na rokovaniach sa hovorilo o dvoch balíkoch máp z rôznych rokov. Preto je v súčasnosti ťažké dosiahnuť dohodu,“ vysvetlila pre BBC Činara Esengulová, expertka na regionálnu bezpečnosť v Strednej Ázii. Kým Dušanbe pri svojich nárokoch vychádza zo sovietskych máp z predvojnových rokov, Biškek za základ rokovaní považuje pre Kirgizov výhodnejšie mapy z konca päťdesiatych rokov.

Ak Moskva, ktorá má v Kirgizsku i Tadžikistane vojenské základne a s oboma krajinami je v spojeneckom zväzku v rámci dohody o kolektívnej bezpečnosti, nedokáže Biškek a Dušanbe priviesť k plodnému dialógu, potom podľa Esengulovej bude Strednej Ázii hroziť vážny regionálny konflikt.

„Črtá sa paralela s konfliktom medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Neparitné rozloženie síl susedných krajín môže viesť k tomu, že na sporných územiach sa jedna strana konfliktu skôr či neskôr pokúsi zaujať výhodnejšie pozície. Ak aj ide len o priebežné víťazstvo, aj to umožní začať rozhovory vo výhodnejšej pozícii a za nových okolností,“ varuje Esengulová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vojna #kirgizsko #Tadžikistan #Stredná Ázia