Zrútenie nadjazdu v Mexiku neprežilo 23 ľudí, úrady sľúbili dôkladné vyšetrovanie

Zrútenie časti mosta pre metro v mexickej metropole si vyžiadalo najmenej 23 obetí a desiatky zranených, informovala v utorok agentúra AFP.

04.05.2021 06:57 , aktualizované: 16:54
Mexiko most metro zrútenie obete Foto: ,
Letecký pohľad na vykoľajený vagón metra po zrútení časti mosta pre metro v mexickej metropole v pondelok 3. mája 2021. Zrútenie časti mosta pre metro v mexickej metropole si vyžiadalo najmenej 23 obetí a desiatky zranených.
debata

K nešťastiu došlo v pondelok neskoro večer miestneho času. Časť nadjazdu sa zrútila vo chvíli, keď po nej prechádzal vlak. Vozne súpravy spadli a následne sa zrazili.

Z nadjazdu, ktorý sa nachádzal vo výške približne piatich metrov nad cestou, bolo vidieť vozne v spleti káblov visiace dole v tvare písmena „V“. Pod nadjazdom sa v čase nešťastia mali nachádzať na ceste aj autá. Jedno zostalo zavalené pod troskami, vodičke sa však podarilo vyslobodiť, píše AFP.

Na miesto nehody prišla starostka Mexika Claudia Sheinbaumová, ktorá počet obetí novinárom potvrdila. Ako dodala, zhruba 65 ľudí museli hospitalizovať, pričom zranenia niekoľkých sú ťažké. Medzi obeťami mali byť aj deti. Sheinbaumová prisľúbila dôkladné preskúmanie štruktúry dotknutej linky metra a podrobné vyšetrovanie príčiny nešťastia.

Na mieste tragédie sa zhromaždilo množstvo ľudí vrátane príbuzných cestujúcich, o ktorých sa predpokladalo, že sa nachádzali vo vozňoch havarovanej súpravy. Z vraku sa obete snažili vytiahnuť desiatky záchranárov, práce však museli prerušiť, keďže vozne boli príliš nestabilné. Neskôr záchrannú operáciu obnovili za pomoci žeriava.

Ide o najhoršiu nehodu metra v mexickom hlavnom meste od jeho sprevádzkovania v roku 1969. Mexické metro má 12 liniek a denne ním prejdú milióny cestujúcich. Linku číslo 12, na ktorej došlo k nešťastiu, uviedol do prevádzky len v roku 2012 vtedajší starosta Marcelo Ebrard, ktorý je v súčasnosti ministrom zahraničných vecí. Ebrard ponúkol spoluprácu pri vyšetrovaní s cieľom zistiť príčinu a vyvodiť zodpovednosť za túto „hroznú tragédiu“, uviedol na sociálnej sieti Twitter.

K nehode došlo v čase, keď Mexiko bojuje s pandémiou nového koronavírusu, ktorá si v krajine vyžiadala viac než 217-tisíc mŕtvych, čo je jeden z najvyšších počtov obetí pandémie na svete.

Novinári stoja za policajnými  zátarasami pred... Foto: SITA/AP, Jose Ruiz
Mexiko / Metro / Vlak / Novinári stoja za policajnými zátarasami pred stanicou metra po zrútení časti mosta pre metro v mexickej metropole v pondelok 3. mája 2021.
debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #metro