Irackú vojenskú základňu, kde pôsobia americkí vojaci, zasiahli dve rakety

Letecká základňa Ajn al-Asad v provincii Anbár na západe Iraku sa v utorok stala terčom raketového útoku. Za posledné tri dni ide o tretí takýto útok na vojenské základne irackej armády, v ktorých pôsobia americkí vojaci alebo tzv. kontraktori z USA.

04.05.2021 16:33
debata (21)

K útoku, ktorý sa odohral v utorok, došlo v čase, keď do Iraku zavítala americká vládna delegácia, poznamenala agentúra AFP.

Vo vyhlásení irackej armády sa uvádza, že vystrelené boli dve rakety typu Kaťuša, ktoré zasiahli nepoužívaný dvor leteckej základne, pričom nedošlo ani k stratám na životoch, ani k materiálnym škodám. Panarabská televízia al-Arabíja informovala, že zo základne bolo počuť výbuchy.

K podobným dvom útokom došlo v nedeľu a v pondelok, pričom ich terčom boli dve iné vojenské základne.

K zodpovednosti za žiaden z týchto útokov sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Od nástupu Joea Bidena do úradu prezidenta USA sa v Iraku odohralo asi 30 raketových alebo bombových útokov na ciele prepojené s USA. Ich terčom boli vojenské jednotky, veľvyslanectvo či iracké konvoje prevážajúce zásoby pre zahraničné jednotky.

Základňa Ajn al-Asad sa nachádza 160 kilometrov severne od Bagdadu a je jednou z najväčších vojenských základní v Iraku, v ktorej dislokované americké jednotky. Terčom podobných útokov bola už aj v minulosti. Washington za ne obviňuje proiránske skupiny pôsobiace v Iraku.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #raketový útok