Nezvestný francúzsky novinár vo videu oznámil, že ho v Mali uniesli džihádisti

Nezvestný francúzsky novinár Olivier Dubois oznámil, že začiatkom apríla ho v africkom štáte Mali uniesla džihádistická skupina napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida. Vyplýva to z videa šíriaceho sa v stredu na sociálnych sieťach. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

05.05.2021 13:41
debata (5)

Krátke video nebolo možné nezávisle overiť, ale predstaviteľ z francúzskeho ministerstva zahraničných vecí potvrdil „zmiznutie“ Duboisa. Novinár pracoval pre viaceré médiá vrátane medzinárodnej televíznej stanice France 24 a francúzskeho denníka Libération.

Reportéri bez hraníc vyzvali na prepustenie novinára

Šéf organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire v stredu oznámil, že džihádistickí povstalci 8. apríla uniesli francúzskeho novinára Oliviera Duboisa, keď pracovali v meste Gao na severe Mali. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Video zverejnené v stredu už skôr zachytáva, ako Dubois hovorí, že ho uniesla skupina JNIM napojená na teroristickú organizáciu al-Káida.

Generálny tajomník RSF Deloire potvrdil agentúre AP únos a vyzval na prepustenie novinára.

„Žiadame malijské a francúzske úrady, aby pre dosiahnutie jeho prepustenia urobili všetko, čo je v ich silách, a posielame všetku našu pomoc jeho rodine a milovaným,“ napísal Deloire na Twitteri.

Dubois pracoval ako novinár v severomalijskom meste Gao a po obede vo svojom hoteli 8. apríla sa doň už nevrátil, spresnil Deloire. Dubois obvykle pracuje pre magazín LePoint Afrique.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo zmiznutie novinára a dodalo, že je v kontakte s jeho rodinou a malijskými úradmi.

V Mali vládne zmätok od roku 2012, keď vzbúrení vojaci zvrhli prezidenta. Mocenské vákuum, ktoré vzniklo, nakoniec vyústilo do islamského povstania a následnej vojenskej operácie vedenej Francúzskom. Počas nej sa podarilo vyhnať džihádistov z miest, ktoré ovládali na severe Mali v roku 2013.

Povstalci sú však stále aktívni a extrémistické skupiny napojené na al-Káidu a militantnú organizáciu Islamský štát sa v roku 2015 presunuli z nehostinného severu do viac zaľudneného centrálneho Mali. Tam útočia na rôzne ciele a podnecujú nevraživosť medzi etnickými skupinami v oblasti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #novinár