G7 je znepokojená „podvratnými“ aktivitami Ruska

Krajiny skupiny vyspelých štátov G7 sú podľa záverov londýnskeho rokovania ich ministrov zahraničia znepokojené ruskými aktivitami, ktoré podľa nich majú za cieľ podkopávať demokratické štáty.

05.05.2021 19:53 , aktualizované: 21:50
Británia Raab ministri G7 schôdzka Foto: ,
Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab (zľava uprostred), šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (v pozadí), americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (sprava uprostred) a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian (v popredí) rokujú s ostatnými šéfmi diplomacií skupiny G7 počas ich stretnutia v Londýne 4. mája 2021, ktoré sa koná po dvoch rokoch.
debata (248)

Ministri dali tiež najavo „plnú solidaritu“ s krajinami, ktoré zasiahli akcie ruských spravodajských služieb.

Igor Matovič, Sputnik V Čítajte viac Pre USA je Slovensko príkladom, ako vie byť ruská vakcína politicky toxická

Šéfovia diplomacií G7 uviedli, že sú hlboko znepokojení „nezodpovedným a destabilizujúcim“ správaním Ruska a sľúbili, že posilnia kolektívne úsilie o ochranu pred hrozbami z Kremľa. Pokračujúce destabilizujúce správanie Ruska podľa G7 zahŕňa „veľké navyšovanie ruských vojenských síl na hraniciach s Ukrajinou a na nelegálne anektovanom Kryme, zlovoľnej aktivity zacielenej na podkopanie demokratických systémov krajín, zlomyseľné kybernetické aktivity a používanie dezinformácií“.

Krajiny G7 sľúbili, že budú „naďalej posilňovať svoje kolektívne schopnosti a schopnosti našich partnerov“ tak, aby odradili Rusko od správania, ktoré ohrozuje medzinárodný poriadok založený na pravidlách", čo sa týka napríklad oblasti bezpečnosti kybernetického priestoru a dezinformácií.

Podpora Bielorusku

Ministri rovnako vyzvali Bielorusko na uskutočnenie nových prezidentských volieb pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov. Vo vyhlásení zverejnenom po skončení londýnskych rokovaní tiež apelovali na bieloruské úrady, aby ukončili represie a prepustili všetky nespravodlivo väznené osoby.

Škoda Auto, hokej Čítajte viac Škoda je v Bielorusku nepohodlná. Zo dňa na deň tam zakázali jej dovoz aj predaj!

Režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka by mal podľa ministrov „prepustiť všetkých, ktorí sú nespravodlivo väznení pre svoje demokratické zmýšľanie a prestať s potláčaním ľudských práv a základných slobôd,“ píše sa v komuniké, z ktorého citovala agentúra TASS.

Skupina G7 je podľa vyhlásenia odhodlaná podporovať demokratické ašpirácie obyvateľov Bieloruska a pričiniť sa o potrestanie všetkých osôb, zodpovedných za porušovanie ľudských práv v tejto postsovietskej republike.

„Odsudzujeme pokračujúce represie zamerané voči novinárom a obhajcom ľudských práv… Ďalej naliehame na (bieloruský) režim, aby začal viesť zmysluplný dialóg so všetkými zložkami spoločnosti, vrátane skutočných vodcov opozície a občianskych skupín,“ uviedli ministri.

Takýto dialóg by podľa nich mali sprostredkovať mediátori z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), čo by mohlo priniesť východisko zo súčasnej politickej krízy v Bielorusku.

Výzva Číne

Krajiny G7 dnes takisto vyzvali Čínu k rešpektovaniu ľudských práv a základných slobôd. Vyjadrili tiež silný nesúhlas s akýmikoľvek jednostrannými krokmi, ktoré by mohli eskalovať napätie a podkopať stabilitu v regióne. Čína má tiež dodržiavať svoje záväzky ohľadom zodpovedného správania v kyberpriestore alebo svojich povinností týkajúcich sa ekonomiky a obchodu.

Ministri zahraničia krajín skupiny, teda okrem hostiteľskej Británie tiež USA a Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska a Japonska, od začiatku týždňa rokovali v Londýne. Do Británie boli pozvaní tiež šéfovia diplomacií Austrálie, Indie, Južnej Afriky a Južnej Kórey.

248 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #G7