Dvojicu Američanov, obvinenú z vraždy policajta, odsúdili v Taliansku na doživotie

Na doživotie odsúdil v stredu večer súd v Taliansku dvojicu Američanov, ktorí v lete 2019 v Ríme na smrť dobodali talianskeho policajta. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

06.05.2021 06:37
Finnegan Lee Elder Foto: ,
Finnegan Lee Elder odchádza v sprievode karabinierov zo súdu v Ríme po vynesení rozsudku 5. mája 2021
debata

Finnegan Lee Elder (21) sa priznal k vražde 35-ročného karabiniera Maria Cerciella Regu, ku ktorej došlo 26. júla 2019 v skorých ranných hodinách v centre talianskej metropoly.

Druhý z mladíkov – Gabriel Natale-Hjorth (21) pomohol skryť vražednú zbraň, a preto podľa talianskeho práva čelil rovnakému obvineniu z vraždy ako Elder. Keďže rozsudok nie je právoplatný, obhajcovia dvojice mužov okamžite po vynesení verdiktu súdu oznámili, že sa proti nemu odvolajú.

Dvojica mužov tvrdila, že konali v sebaobrane. Nevedeli totiž, že Cerciello Rega a jeho kolega sú policajti, keďže zasahovali v civilnom oblečení. Američania si vraj mysleli, že muži sú priateľmi drogového dílera, ktorému oni predtým ukradli tašku a v ktorej neboli drogy ale len obyčajný aspirín.

Gabriel Natale-Hjorth v sprievode karabinierov... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Gabriel Natale-Hjorth Gabriel Natale-Hjorth v sprievode karabinierov na súde v Ríme 5. mája 2021

Obeť krádeže, ktorá bola podľa talianskych médií policajným informátorom, upovedomila policajtov, ktorí následne prišli na dohodnuté stretnutie s Američanmi. Tí chceli, aby im údajný drogový díler vrátil ich peniaze výmenou za batoh, ktorý mu ukradli. Elder v následnej konfrontácii Cerciella Regu 11-krát bodol nožom.

Dvojicu pochádzajúcu z Kalifornie tiež súd uznal vinnou z pokusu o vydieranie, napadnutie, kladenia odporu príslušníkom polície a nelegálneho ozbrojovania.

Vražda Cerciella Regu vyvolala v Taliansku pobúrenie, pričom policajta jeho krajania oslavujú ako hrdinu. Tento prípad mnohým Talianom pripomenul kauzu Amandy Knoxovej, americkej študentky, ktorá bola usvedčená a neskôr oslobodená v prípade vraždy svojej spolubývajúcej, ku ktorej došlo v roku 2007 meste Perugia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #policajt #Američania #doživotné väzenie