Lichtenštajnský princ zastrelil najväčšieho medveďa v Rumunsku, prípad sa vyšetruje ako možné pytliactvo

Lichtenštajnský princ zastrelil pri love najväčšieho medveďa v Rumunsku. Podľa agentúry AFP o tom dnes informovali dve mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú ochranou prírody. Prípad vyšetruje rumunská polícia.

06.05.2021 08:17 , aktualizované: 08:56
Medveď / Arthur / Foto: ,
Na archívnej snímke organizácie Agent Green z októbra 2019 medveď Arthur
debata (77)

„Arthur mal 17 rokov a bol to najväčší známy medveď v Rumunsku a zrejme aj v Európskej únii,“ uviedol Gabriel Paun z rumunského ekologického spolku Agent Green s odvolaním sa na svedectvo lesníka v stredorumunskej župe Covasna.

Lov medveďov je v Rumunsku zakázaný. Princ Emanuel, ktorý žije na rodinnom hrade v Rakúsku, však dostal výnimku na odstrel agresívnej medvedice podozrivej z vlaňajších útokov na niekoľko poľnohospodárskych usadlostí, oznámilo rakúske Združenie proti továrňam na zvieratá (Verein Gegen Tierfabriken – VGT).

Minister životného prostredia Barna Tánczos miestnym médiám potvrdil vydanie povolenia na odstrel, meno držiteľa ale neoznámil. Princ ale v marci zastrelil „samca, ktorý žil uprostred lesa a k okolitým domom sa nikdy nepribližoval“, uviedol aktivista Paun s tým, že od miestneho poľovného spolku získal plné meno strelca, ktoré znie „Emanuel Prinz von und zu Liechtenstein“. Úrady identitu lovca nezverejnili.

„Je jasné, že princ sem neprišiel vyriešiť problém, ktorý trápil dedinčanov, ale aby zabil medveďa a získal najväčšiu trofej, ktorú si môže zavesiť na stenu,“ uviedol aktivista. „Vedeli sme, že má byť zastrelená medvedica, ale našli sme samca,“ povedal šéf miestnej polície pre dohľad na ochranu životného prostredia Octavian Berceanu s tým, že prípad sa vyšetruje ako možné pytliactvo.

medveď, zoo Čítajte viac Zabiť medveďa? Posledné riešenie. Strieľajú po nich aj paintballovými guľkami

Princ Emanuel, ktorý je lekárom a pochádza z vedľajšej línie vládnuceho rodu Lichtenštejnovcov, sa k prípadu nevyjadril. Povedal len, že vždy „chová rešpekt k prírode“.

Rumunsko je domovom zhruba 6-tisíc medveďov hnedých, čo predstavuje asi 60 percent ich celkových stavov v Európe. V dôsledku ich vzrastajúcej populácie sa v posledných rokoch množia strety týchto šeliem s miestnymi obyvateľmi.

Rumunsko patrí celosvetovo ku krajinám s najväčším počtom útokov medveďov hnedých na ľudí. V rokoch 2000 – 2015 v krajine zaznamenali 131 útokov, pričom 11 osôb stret s ním neprežilo. Nasleduje Slovensko, kde za rovnaké obdobie zaznamenali 54 útokov, ani jeden stret s medveďom sa neskončil úmrtím človeka.

Zatiaľ čo časť obyvateľov aj volených zástupcov v Rumunsku by si priala zrušiť zákaz odstrelu medveďov, ochrancovia prírody namiesto toho nabádajú k zlepšeniu opatrení, ktoré by umožnili pokojnejšie spolužitie medzi človekom a týmito zvieratami.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Lichtenštajnsko