Kremľu nie je známe, že by pre neho pracovali agenti z kauzy Vrbětice

Ruskému prezidentskému hovorcovi Dmitrijovi Peskovovi nie je známe, že by pre administratívu ruského prezidenta pracovali muži vystupujúci pod menami Alexander Petrov a Ruslan Baširov, ktorých Česká republika podozrieva z podielu na explózii vo Vrběticiach, uviedla agentúra Ria Novosti. S tvrdením, že títo dvaja muži pracujú pre Kremeľ, prišiel v stredu investigatívny novinár skupiny Bellingcat Christo Grozev.

06.05.2021 19:34
vrbetice výbuch česko Foto:
Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku 2014.
debata (30)

„Nie, úprimne povedané takúto informáciu nemám k dispozícii,“ odpovedal Peskov na otázku, či vie o skutočnosti, že by pre Kremeľ títo muži pracovali. „Ale všeobecne v Kremli to nie je možné. Kremeľ je historická budova, pamiatka UNESCO. Je v ňom rezidencia prezidenta a ďalej sa tam nachádzajú úseky prezidentovej administratívy,“ doplnil Peskov.

Británia Raab ministri G7 schôdzka Čítajte viac G7 je znepokojená „podvratnými“ aktivitami Ruska

Novinár Grozev v stredu uviedol, že z agentov sa stali „významní zastupitelia Kremľa“. „Jediné, čo môžem povedať, je, že sú zdraví a pôsobia v štátnych službách. Dostali nové zamestnanie, pretože už ďalej nemôžu pracovať ako špióni,“ uviedol Grozev. Novinár tiež pripomenul, že podľa webu Bellingcat obom agentom v roku 2014 ruský prezident Vladimir Putin udelil najvyššie ruské vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie.

Praha 17. apríla oznámila, že z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 sú dôvodne podozriví agenti GRU vrátane dvoch mužov, ktorí v Česku obaja vystupovali pod dvoma rôznymi identitami. Médiá týchto mužov identifikovali ako agentov Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu, ktorých britské úrady podozrievajú z útoku na bývalého ruského spravodajského dôstojníka Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v anglickom Salisbury.

Jan Hamáček Čítajte viac Českom otriasa škandál s otáznikmi o vlastizrade. Chcel Hamáček vymeniť Sputnik za mlčanie?
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #GRU #kauza Vrbětice