Nemci zaradili Pegidu medzi extrémistické organizácie

Nemecké úrady klasifikovali protiislamské a xenofóbne hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) ako "preukázateľne extrémistické".

07.05.2021 21:22
Nemecko zjednotenie oslavy Merkelová Foto: ,
Demonštranti na proteste hnutia Pegida pri príležitosti 26. výročia zjednotenia Nemecka v Drážďanoch 3. októbra 2016.
debata (10)

Tajné služby v spolkovej krajine Sasko uviedli, že majú dostatok dôkazov, ktoré potvrdzujú, že Pegida sa za posledné roky zmenila na protiústavné hnutie. Táto klasifikácia znamená, že bezpečnostné orgány majú povolené monitorovať aktivity a členov skupiny.

Podľa spravodajských služieb táto skupina dáva krajne pravicovým extrémistom možnosť verejne šíriť ich antidemokratickú propagandu, čo „z dlhodobého hľadiska predstavuje vážnu hrozbu pre nemecký liberálno-demokratický spoločenský poriadok“.

Vznikla ako malá skupina osôb

„Protestovaním proti tomu, čo toto hnutie označuje ako "islamizáciu Západu“, si Pegida vybudovala čoraz pravicovo extrémistickejšiu orientáciu", uviedol podľa spravodajskej stanice Deutsche Welle (DW) vo vyhlásení Krajinský úrad pre ochranu ústavy v Sasku. Podľa jeho prezidenta Dirka-Martina Christiana sa však dôkladnejšie monitorovanie aktivít a členov tejto skupiny nebude vzťahovať na tých, ktorí sa iba zúčastňujú na pokojných demonštráciách.

angela merkelová, nemecko, drážďany, protest Čítajte viac Odstúp, odkázali demonštranti Merkelovej v Drážďanoch

Pegida vznikla v Drážďanoch na jeseň roku 2014 ako malá skupina osôb, ktoré chodili demonštrovať každý pondelok. Hnutie rýchlo získavalo ďalších stúpencov a inšpirovalo aj skupiny v iných nemeckých mestách. Protesty v Drážďanoch vyvrcholili v polovici januára 2015 s približne 25-tisícovou účasťou, na čo sa Pegida začala štiepiť v dôsledku xenofóbnych výrokov šéfa hnutia Lutza Bachmanna, ktoré odradili časť dovtedajších sympatizantov. Hnutie sa následne ešte viac zradikalizovalo, také vysoké počty ľudí však už odvtedy neoslovilo.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #extrémizmus #Pegida