Šerpa Kami Rita uskutočnil rekordný 25. výstup na Mount Everest

Šerpa Kami Rita znovu pokoril rekord v najväčšom počte výstupov na Mount Everest, keď naň vystúpil už po 25. krát. Rita a ďalších 11 horských sprievodcov stáli na vrchole najvyššej hory sveta ako tohtoročná prvá skupina horolezcov, informovala agentúra AP.

07.05.2021 22:01
šerpa Kami Rita Foto:
Na archívnej snímke nepálsky šerpa Kami Rita pózuje v Káthmandu.
debata

51-ročný Rita dnes prekonal svoj vlastný rekord z roku 2019. Vtedy uviedol, že po 25. výstupe sa už nebude pokúšať o ďalšie. Od ostatných horolezcov ho delí náskok najmenej štyroch výstupov. 21-krát sa mohli z vrcholu Mount Everestu rozhliadnuť dvaja ďalší šerpovia.

Prvá tohtoročná skupina lezcov po zľadovatenej ceste k vrcholu upevňovala lana, aby sa neskôr tento mesiac mohli rovnakou trasou vydať stovky ďalších ľudí. Povolenie k výstupu bolo tento rok udelené 408 zahraničným adeptom. V minulom roku boli prístupové cesty z Nepálu aj Číny na vrchol kvôli pandémii koronavírusu uzavreté. Agentúra Reuters uvádza, že posledný úspešný výstup na Mount Everest sa uskutočnil v roku 2019.

Rita pokoril Everest prvýkrát v roku 1994 a na horu vysokú 8848,86 metra od tej doby šplhá takmer každý rok. Medzi známych sprievodcov patril aj jeho otec, ktorý bol medzi prvými šerpami sprevádzajúcimi cudzincov na vrchol Everestu. Okrem najvyššej hory sveta Rita zdolal aj ďalšie známe himalájske osemtisícovky, napríklad K2, Čo-Oju, Manaslu alebo Lhoce.

Mount Everest, Himaláje, turista, Nepál, Khumbu, horolezec, sneh, hory, Čítajte viac Koronavírus dosiahol aj na najvyššiu horu sveta, nakazil sa horolezec

Etnikum Šerpov, žijúce vysoko v Himalájach, sprevádza horolezcov po najvyšších horách sveta už od 50. rokov. Z pôvodne pastierskeho spoločenstva ich ideálnymi sprievodcami a nosičov urobila odolnosť, znalosť miestnej krajiny aj návyk na vysokú nadmorskú výšku.

Rekordný rok 2018

Tradičnú trasu po juhovýchodnom hrebeni prvýkrát zaviedli Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norgej v roku 1953, ktorí na Evereste stáli ako prvý na svete. Pred pandémiou sa Nepál stretával s obrovským prílivom horolezcov, ktorí chceli zdolať najvyššiu horu sveta, čo viedlo niekedy k smrteľným nešťastiam. V roku 2018 dosiahlo vrchol Everestu rekordných 885 ľudí, 644 pritom využilo k výstupu nepálsku trasu. Jedenásť horolezcov na svahoch Everestu zomrelo, z toho najmenej štyri úmrtia sú pripisované preľudneniu na trasách. Horolezci tiež musia predložiť potvrdenie, že pred pokusom o zdolanie Everestu trénovali v oblastiach s nadmorskou výškou najmenej 6500 metrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest