Pri páde lavín vo Francúzskych Alpách zahynulo sedem osôb, jednu ženu sa podarilo zachrániť

Životy celkom siedmich ľudí si v sobotu vyžiadal pád dvoch lavín vo Francúzskych Alpách. S odvolaním na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

08.05.2021 18:34
debata (2)

Masa snehu sa zosunula pri lyžiarskom stredisku Valloire, ďalšia lavína potom spadla v oblasti Mont Pourri. Obe letoviská sa nachádzajú v Savojsku a sú od seba vzdialené desiatky kilometrov.

Pád lavíny vo Valloire zasiahol dve skupiny, v ktorých bolo dovedna päť osôb. „Podarilo sa zachrániť jednu ženu, ktorá utrpela šok, ale inak je v dobrom zdravotnom stave,“ uviedol prefekt Savojska Pascal Bolot. Štyria mŕtvi vo veku 42 až 76 pochádzali z okolia Grenoblu. Na mieste zasahovala helikoptéra a horská polícia.

V okolí hory Mont Pourri, ktorá dosahuje výšku 3 779 metrov nad morom, lavína zabila troch ľudí. Napriek rýchlemu zásahu sa záchranárom nepodarilo nájsť na mieste žiadneho preživšieho, uviedla stanica France Info.

Husté sneženie z posledných dní v Savojsku cez víkend vystriedali vyššie teploty, francúzske úrady preto už v piatok varovali pred obzvlášť vysokým lavínovým nebezpečenstvom. Životy piatich turistov si na začiatku tohto týždňa vyžiadali dve lavíny v departementoch Hautes-Alpes a Isère. Pred sobotňajšími nešťastiami zomrelo v tohtoročnej zimnej sezóne vo Francúzskych Alpách 28 ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alpy #Lavína