EÚ zaplatila kauciu za prepustenie hlavného predstaviteľa gruzínskej opozície z väzby

Európska únia zaplatila kauciu za prepustenie predstaviteľa hlavnej gruzínskej opozičnej formácie Nikanora Meliu z väzby. Podľa agentúr TASS a AFP o tom v sobotu informovalo zastúpenie EÚ v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi.

08.05.2021 21:42
Nikanor Melia Foto: ,
Gruzínsky líder opozičnej strany Zjednotené národné hnutie Nikanor Melia
debata (28)

„Dnes bola zaplatená kaucia 40-tisíc lari (vyše 9 500 eur), ktorá umožnila prepustiť pána Meliu z vyšetrovacej väzby,“ uviedla vo svojom vyhlásení delegácia EÚ v Gruzínsku. Toto gesto pritom označila za „dôležitý krok k ukončeniu politickej krízy v Gruzínsku“. Prostriedky na kauciu poskytla Európska nadácia pre demokraciu.

Gruzínska polícia zatkla Meliu vo februári pri rozsiahlej akcii v priestoroch jeho Zjednoteného národného hnutia (Ertiani Natsionaluri Modzraoba – ENM), kde sa zabarikádoval.

Zadržanie opozičného predáka ešte viac prehĺbilo politickú krízu, ktorá krajinou otriasa od vlaňajších októbrových parlamentných volieb, ktoré vyhrala vládnuca strana Gruzínsky sen. Opozícia ale výsledok nechce uznať, pretože voľby boli podľa nej sfalšované, odmieta sa na práci nového parlamentu podieľať a žiada nové voľby.

Prepustenie Meliu, ktorý je vo väzení od 23. februára, pretože nezaplatil stanovenú kauciu, je jednou z podmienok dohody podpísanej 19. apríla medzi Gruzínskym snom a zástupcami opozície za sprostredkovania Európskej únie.

Dohoda počíta okrem iného aj s tým, že sa opozícia zapojí do práce parlamentu, a takisto s reformou ústrednej volebnej komisie a prokuratúry. Predpokladá tiež, že ak Gruzínsky sen v tohtoročných komunálnych voľbách nezíska aspoň 43 percent hlasov, bude súhlasiť s usporiadaním nových parlamentných volieb.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Gruzínsko #kaucia