Putin: Nemožno odpustiť tým, ktorí opäť uvažujú o agresívnych plánoch

Na moskovskom Červenom námestí sa začala v nedeľu vojenská prehliadka pri príležitosti 76. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom vo Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941-1945. Informovala o tom agentúra TASS.

09.05.2021 12:09
Vojenská Prehliadka / 2. Svetová Vojna /... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na vojenskej prehliadke pri príležitosti 76. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne v Moskve v nedeľu 9. mája 2021.
debata (173)

Ruský prezident Vladimir Putin v príhovore z tribúny počas vojenskej prehliadky na počesť Dňa víťazstva vyhlásil, že „vojna priniesla toľko neúnosného utrpenia, smútku a sĺz, že na to nemožno zabudnúť“.

„A nemožno odpustiť a ospravedlniť tých, ktorí opäť uvažujú o agresívnych plánoch,“ zdôraznil ruský prezident. Zablahoželal Rusom k Dňu víťazstva – „k víťazstvu kolosálneho, historického významu pre osud celého sveta, k sviatku, ktorý bol, je a bude posvätný pre Rusko a jeho obyvateľov“.

Veteránom Putin odkázal: „Skláňame sa pred vašou odvahou a statočnosťou, ďakujeme za nesmrteľný príklad súdržnosti a lásky k vlasti, dokázali ste, že iba spoločne možno dosiahnuť zdanlivo nemožné – porazili ste nemilosrdného nepriateľa, bránili ste svoj domov, deti, rodnú krajinu, dosiahli ste bezpodmienečné víťazstvo nad nacizmom.“

Ruský prezident Vladimir Putin a tadžický... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
Vladimir Putin / Veteráni / Ruský prezident Vladimir Putin a tadžický prezident Emomali Rachmon sa zdravia s vojnovými veteránmi pred začiatkom vojenskej prehliadky pri príležitosti 76. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne v Moskve v nedeľu 9. mája 2021.

Tento rok sa na prehliadke zúčastňuje viac ako 12-tisíc vojakov, približne 190 kusov vojenskej techniky a 76 lietadiel a vrtuľníkov. Mechanizovanú kolónu už tradične viedli legendárne tanky T-34.

Počas šiestich rokov trvania druhej svetovej vojny zahynulo približne 60 miliónov ľudí. Sovietsky zväz prišiel v tejto vojne o približne 27 miliónov svojich obyvateľov. Nacistické Nemecko napadlo Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) 22. júna 1941. Sovietsko-nemecký front sa stal hlavným frontom druhej svetovej vojny.

Ruské tanky počas vojenskej prehliadky pri... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Rusko / Vojenská Prehliadka / 2. Svetová Vojna / Ruské tanky počas vojenskej prehliadky pri príležitosti 76. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne na Červenom námestí v Moskve v nedeľu 9. mája 2021.
173 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin