Lukašenko podpísal dekrét umožňujúci preniesť jeho právomoci na Radu bezpečnosti

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podpísal dekrét, ktorý umožňuje preniesť prezidentské právomoci na tamojšiu Radu bezpečnosti v prípade, že bude zavraždený alebo nebude môcť vykonávať svoju funkciu. S odvolaním sa na tlačovú agentúru Belta o tom informovala v nedeľu agentúra Reuters.

09.05.2021 13:11
Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
debata (25)

Lukašenko v apríli uviedol, že v krajine plánuje zmeniť spôsob prerozdelenia moci. Doteraz sa v prípade uvoľnenia prezidentského úradu alebo neschopnosti hlavy štátu vykonávať funkciu mohli jej právomoci preniesť na predsedu vlády až do chvíle, kým prísahu nezložil nový prezident.

V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné voľby hlavy štátu, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované.

Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30-tisíc zadržaných. Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím.

viktor lukašenko Čítajte viac Lukašenko za Lukašenka. Bielorusko zrejme čaká vláda Viktora
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandr Lukašenko