Prezident Juhoafrickej republiky varuje pred vakcínovým apartheidom

Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v pondelok varoval pred takzvaným vakcínovým apartheidom. K tomu podľa neho dôjde, ak budú bohaté štáty hromadiť vakcíny proti covidu na úkor miliónov ľudí v chudobných krajinách, ktorí s covidom zomrú, pretože sa k nim očkovanie nedostane včas. Informovala o tom agentúra Reuters.

10.05.2021 13:36
Cyril Ramaphosa / Juhoafrická republika / JAR /... Foto: ,
Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa pri soche bývalého prezidenta a symbolu Apartheidu Nelsona Mandelu na balkóne radnice v Kapskom Meste.
debata

JAR a India sa u Svetovej obchodnej organizácie (WTO) usilujú o čiastočné uvoľnenie patentov na vakcíny proti covidu. Americký prezident Joe Biden minulý týždeň návrh podporil, ale uzatvorenie takejto dohody môže trvať mesiace.

Predseda Európskej rady Charles Michel v sobotu po nočnom rokovaní s prezidentmi a premiérmi členských krajín Európskej únie uviedol, že EÚ nepovažuje uvoľnenie patentov za potrebné rýchle riešenie nedostatku vakcín v menej ekonomicky vyspelých krajinách sveta.

Lídri členských štátov EÚ sa na obmedzení práv výrobcov vakcín úplne nezhodli, podľa Michela je o ňom však blok ochotný ďalej diskutovať. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že výroba bez patentov by mohla ohroziť kvalitu preparátov.

Ramaphosa vyzval obyvateľov JAR, aby uvoľnenie patentov podporovali. „Ide o potvrdenie nášho záväzku k presadzovaniu rovnosti a ľudských práv, nielen v našej krajine, ale po celom svete,“ napísal. „Situácia, kedy sú obyvatelia vyspelých a bohatých krajín bezpečne zaočkovaní, zatiaľ čo milióny ľudí v chudobnejších krajinách zomrú v radoch, by sa rovnala vakcínovému apartheidu,“ doplnil.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa počas... Foto: SITA/AP, Gianluigi Guercia
Cyril Ramaphosa / Juhoafrická republika / JAR / Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa počas očkovania vakcínou proti covidu od americkej spoločnosti Johnson & Johnson v Kapskom Meste 17. februára 2021.

Subsaharská Afrika zo všetkých svetových regiónov v prepočte na obyvateľa zaočkovala proti covidu najmenej ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tam pripadá zhruba osem dávok vakcíny na tisíc obyvateľov, zatiaľ čo globálny priemer je 150 dávok na tisíc ľudí.

Ramaphosa poznamenal, že JAR sa pred 20 rokmi postavila veľkým farmaceutickým spoločnostiam s cieľom dovážať dostupné antiretrovirotiká pre pacientov s HIV a AIDS. „Po rokoch sa svet ocitá v zovretí ďalšej smrtiacej pandémie v podobe covidu a Juhoafrická republika opäť vedie boj, ktorý je skúškou globálnej solidarity,“ uviedol prezident JAR.

Juhoafrická republika je podľa Ramaphosa jedným z piatich afrických štátov, ktoré sú schopné vakcíny vyrábať. Zdôraznil však, že je potrebné navýšiť výrobné kapacity.

JAR uzavrela bilaterálne dohody s firmami Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech, ktoré majú zabezpečiť dostatok vakcín proti covidu pre 46 miliónov ľudí z takmer 60-miliónovej populácie krajiny. Vakcíny J&J bude na mieste vyrábať spoločnosť Aspen Pharmacare.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #očkovanie proti covidu