Reaktory v Černobyle sa opäť zahrievajú, experti sa obávajú ďalšej nehody

Černobyľská jadrová elektráreň 35 rokov po výbuchu vyvoláva obavy expertov. Počas najnovších testov sa totiž ukázalo, že reaktory „pochované“ hlboko pod betónovým sarkofágom a tonami ocele, sa opäť zahrievajú. Informoval o tom vedecký portál sciencemag.org.

10.05.2021 14:30
Ukrajina / Černobyľ / rádioaktivita / Foto: ,
debata (32)

„Je to ako žeravé uhlíky v ohnisku,“ povedal Neil Hyatt, vedec z univerzity v britskom Sheffielde. Ukrajinskí odborníci sa usilovne snažia zistiť, či reaktory sami vychladnú alebo si budú vyžadovať mimoriadne zásahy, aby sa zabránilo ďalšej nehode.

Senzory pred niekoľkými dňami zachytili rastúci počet neutrónov signalizujúcich štiepenie v jednej z neprístupných komôr vo vnútri elektrárne. „Existuje mnoho nejasností. Ale nemôžeme vylúčiť možnosť nehody,“ vyhlásil Maxim Saveliev z Inštitútu pre bezpečnostné problémy jadrových elektrární v ukrajinskom Kyjeve.

DNA Čítajte aj Deti ľudí ožiarených po výbuchu v Černobyle nemajú poškodenú DNA

Podľa Savelieva majú kompetentní napriek stúpaniu neutrónov niekoľko rokov, aby prišli na to, ako zvládnuť potenciálnu hrozbu. Akýkoľvek zásah bude určite zaujímať aj Japonsko, ktoré sa vyrovnáva s následkami vlastnej jadrovej katastrofy spred 10 rokov vo Fukušime.

Havária v Černobyle sa odohrala v noci z 25. na 26. apríla 1986 počas nevydareného testu, pri ktorom sa prehrial a vybuchol jeden z reaktorov, z ktorého začala unikať radiácia.

Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť Sovietskeho zväzu, východnú Európu a Škandináviu. Boli kontaminované rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Z okolia elektrárne evakuovali asi 200-tisíc ľudí a zariadenie zakryli betónovým sarkofágom.

černobyľ Čítajte viac Ukrajina odtajnila dokumenty: Černobyľ bol roky tikajúcou bombou, KGB hľadala teroristov
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ