Čaputová otvorila v Kodani detskú školu

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila so slovenskými vedcami Štátny sérologický ústav v dánskej Kodani. Stretla sa aj výkonným riaditeľom Európskej environmentálnej agentúry (EEA) Hansom Bruninckxom.

11.05.2021 11:43 , aktualizované: 13:46
Dánsko SR prezidentka Čaputová návšteva Foto: ,
Zuzana Čaputová sa v rámci pracovnej cesty v Dánskom kráľovstve stretla so zástupcami Štátneho serologického ústavu. Na snímke vľavo dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke.
debata (9)

Štátny sérologický ústav v Kodani má za úlohu zabezpečiť pripravenosť na infekčné choroby a biologické hrozby. Realizuje vlastný vakcinologický a epidemiologický výskum. Počas pandémie hodnotí riziká, uverejňuje predikcie a monitoruje aj prenos ochorenia COVID-19 zo zahraničia. Ústav Čaputová navštívila s riaditeľkou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanou Baťovou, infektológom Petrom Sabakom, Silviou Pastorekovou a Borisom Klempom z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Matušom Mišíkom z Inštitútu zdravotníckej politiky.

V EEA sa prezidentka stretla a porozprávala so slovenskými pracovníkmi agentúry. Úlohou EEA je poskytovať nezávislé informácie o životnom prostredí, monitoruje kvalitu a znečistenie ovzdušia.

Stretnúť sa má aj s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

Otvorila školu

Čaputová poobede oficiálne otvorila Detskú školu architektúry a staviteľstva neziskovej organizácie Bibiana Danmark. Riaditeľke a kurátorke Bibiany Danmark Janne Bech zároveň odovzdala dary – hmyzí domček a med z prezidentskej záhrady.

zväčšiť Zuzana Čaputová v Dánsku otvorila Detskú školu... Foto: TASR, Martin Baumann
Dánsko SR prezidentka Čaputová návšteva Zuzana Čaputová v Dánsku otvorila Detskú školu architektúry a staviteľstva.

Inšpiráciou na vznik Bibiany v Kodani bol práve Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave. Obe organizácie spolupracujú a od roku 2011 realizovali aj spoločné podujatia po celej krajine. Bibiana je zameraná na inšpirovanie a vzdelávanie detí v oblasti kultúry a umenia prostredníctvom inovatívnych výstav. Venuje sa fantázii a schopnosti vytvárať nové svety a nové skutočnosti.

Janne Bech navštívila bratislavskú Bibianu v roku 2009. Je to podľa nej fantastické miesto a nikde nevidela úžasnejšie spojenie umenia a zmyslového vnímania. Preto sa rozhodla vytvoriť takéto miesto aj v Dánsku. Je to projekt, ktorý v Dánsku chýbal, podotkla Bech.

V Bibiane sú deti od mladého veku motivované k tomu, aby rozmýšľali o tom, ako má ich mesto vyzerať, aby mali k mestu vzťah a sami povedali, čo by na konkrétnom mieste chceli mať. „Učia sa tak jednak spolupatričnosti a komunitnému životu, ale učia sa aj uvažovaniu o tom, ako mať udržateľné mesto a architektúru,“ uviedla Čaputová. V Bibiane si pozrela aj výstavu, ktorá bola podľa nej zaujímavá. Všetky ilustrácie v organizácii sú detských knižiek. Boli tam viaceré expozície, ktoré mali environmentálny rozmer a vedú deti k tolerancii, rôznorodosti a rešpekte inakosti, uviedla prezidentka.

Stavebná škola sa nachádza v priestoroch kotlárenskej vyhne v blízkosti tzv. Papierového ostrova, ktorý sa v súčasnosti buduje. Do roku 2030 tak školáci budú mať možnosť oboznámiť sa s tým, ako prebieha výstavba na ostrove od prvých plánov cez kladenie základov až po konečný projekt. Školáci chodia na Papierový ostrov počas celého týždňa, päť dní po päť hodín.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Kodaň #Zuzana Čaputová