Európska komisia preskúma zabitie najväčšieho medveďa v Rumunsku lichtenštajnským princom

Európska komisia (EK) preskúma okolnosti zabitia najväčšieho medveďa v Rumunsku, ktorého podľa ochranárov v marci nelegálne zastrelil lichtenštajnský princ Emanuel.

11.05.2021 12:50
Medveď / Arthur / Foto: ,
Na archívnej snímke organizácie Agent Green z októbra 2019 medveď Arthur
debata (26)

Informoval o tom v utorok týždenník Politico s odvolaním sa na vyjadrenie eurokomisára pre životné prostredie Virginijusa Sinkevičiusa. Komisár prisľúbil preskúmanie celého prípadu počas pondelkového stretnutia s poslancami Európskeho parlamentu z výboru pre životné prostredie.

Rumunské environmentálne organizácie obvinili lichtenštajnského princa Emanuela, že v marci tohto roku v chránenej oblasti Karpát zastrelil najväčšieho medveďa žijúceho na území Rumunska, 17-ročného samca nazývaného Arthur, a porušil tým zákaz tzv. trofejového lovu veľkých šeliem.

Takýto lov je v Rumunsku nelegálny a hnedé medvede sú navyše chránené smernicou EÚ o biotopoch, ktorá mimo výnimočných okolností zakazuje lov divých zvierat.

Sinkevičius europoslancov ubezpečil, že preveruje správy mimovládnych organizácií o tomto prípade a pozorne ho sleduje. Vyjadril pritom nádej, že zodpovedné rumunské úrady tento incident dôkladne vyšetria. Vyšetrovanie kauzy v Rumunsku sa už začalo.

Komisár sa na pôdu EP v tejto záležitosti dostavil z iniciatívy rumunského europoslanca Nicolaa Stefanutu z liberálnej skupiny Obnovme Európu.

Rumunská mimovládna organizácia Agent Green, ktorá obvinenia voči princovi zverejnila ako prvá, vo svojom pondelňajšom vyhlásení uviedla, že rumunské ministerstvo životného prostredia pochybilo tým, že nedostatočne chránilo a spravovalo chránené oblasti Natura 2000 vrátane tej, kde došlo k zastreleniu medveďa.

Medveď / Arthur / Čítajte viac Lichtenštajnský princ zastrelil najväčšieho medveďa v Rumunsku, prípad sa vyšetruje ako možné pytliactvo
26 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #medveď