Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol na minimálne 48, z toho 14 detí

Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva na minimálne 48. Medzi obeťami je aj 14 detí, zatiaľ čo zranenia utrpelo približne 300 Palestínčanov.

12.05.2021 07:29 , aktualizované: 23:22
Izrael / Arab / Gaza / Palestína / Foto: ,
Izraelskí policajti počas potýčok medzi arabskou komunitou a políciou v národnostne zmiešanom, arabsko-židovskom meste Lod v utorok 11. mája 2021.
debata (82)

Šéf izraelskej národnej záchrannej služby Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda) Eli Bein v stredu ráno uviedol, že jedna osoba prišla o život a ďalšia utrpela vážne zranenia v dôsledku protitankovej strely vypálenej z pásma Gazy, ktorá zasiahla džíp. O život prišlo celkovo už najmenej päť Izraelčanov.

V utorok izraelská armáda zlikvidovala dvoch veliteľov zoskupenia Islamský džihád a večer pri nálete eliminovala aj veliteľa protitankovej raketovej jednotky Hamas.

Izraelská armáda v stredu ráno vo svojom vyhlásení informovala, že pri náletoch v pásme Gazy jej lietadlá zasiahli domy troch vysoko postavených členov militantnej skupiny Hamas. Zničená bola aj dôležitá „policajná budova“, ako aj desiatky policajných postov a bezpečnostných zariadení.

Palestínski militanti vypálili z pásma Gazy na Izrael podľa údajov izraelskej armády od pondelka vyše tisíc rakiet a izraelské vzdušné sily zasiahli stovky cieľov v Gaze. Pokiaľ ide o úspešnosť zásahov palestínských radikálov: časť ich rakiet po vystrelení z Gazy spadlo ešte na území tejto palestínskej enklávy a ďalšie zneškodnila izraelská obrana.

Raketové útoky palestínskych radikálov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od vojenskej operácie izraelských obranných síl voči pásmu Gazy ovládanému islamistickým hnutím Hamas v roku 2014.

K tejto eskalácii došlo po tom, ako začiatkom mája v Jeruzaleme vypukli nepokoje v mešite al-Aksá, posvätnom mieste židov i moslimov. Tieto zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami vyprovokovalo rozhodnutie izraelského súdu o vysťahovaní niekoľkých arabských rodín z ich domov na východojeruza­lemskom predmestí Šajch Džarrá. Domy by mali podľa súdu pripadnúť židovským osadníkom, pretože ich rodinám patrili aj pred rokom 1948.

Izraelský minister obrany Benny Ganc v stredu v meste Aškelon ležiacom na juhu krajiny, ktoré tiež zasiahli rakety palestínskych militantov, avizoval, že vojenské akcie budú pokračovať. „Armáda bude pokračovať v útokoch, aby nastal totálny, dlhodobý pokoj. Len keď dosiahneme tento cieľ, budeme môcť hovoriť o prímerí,“ uviedol.

Izrael plánuje zintenzívniť útoky na pásmo Gazy

Izraelský bezpečnostný kabinet plánuje zintenzívniť vojenské operácie zacielené na palestínske pásmo Gazy ovládané radikálnym hnutím Hamas, informovali v stredu neskoro večer po zasadnutí kabinetu miestne médiá.

Armáda bude mieriť na „symboly vlády Hamasu“ na území pásma Gazy, uviedla izraelská televízna stanica Kanál 12, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Podľa televízie už armáda oznámila, že čoskoro zaútočí na ministerstvo financií v centre mesta Gaza, aby sťažila Hamasu kontrolu nad financiami.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajne vyhlásil, že v súčasnosti je proti prímeriu s hnutím Hamas a palestínskymi militantmi.

Syria Čítajte viac Izraelské letecké útoky zničili budovu v Gaze, Hamas reagoval raketovými útokmi

Vojenské akcie Izraela v stredu odsúdil Pakistan, ktorý na moslimské krajiny apeloval, aby stáli pri Palestínčanoch. Pakistanský premiér Imrán Chán na Twitteri napísal: „Stojíme pri Gaze a Palestíne.“ Pakistanský minister zahraničných vecí Mahmúd Kurajší medzičasom moslimské krajiny vyzval, aby sa zjednotili a spoločne odsúdili útoky Izraela na palestínske civilné ciele.

Izrael zdôrazňuje, že na civilné objekty útočí len v prípade, že ich zároveň využíva na vojenské účely hnutie Hamas. Pred útokmi tohto druhu pritom včas varuje všetkých obyvateľov, aby takéto objekty urýchlene opustili.

Lavrov vyzval na schôdzku blízkovýchodného kvarteta

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval v stredu na mimoriadne stretnutie tzv. blízkovýchodného kvarteta v záujme ukončenia násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informuje o tom agentúra AFP.

„Dnes sme prišli k spoločnému názoru, že najnaliehavejšou úlohou je zvolanie kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov – Ruska, Spojených štátov, OSN a EÚ,“ uviedol Lavrov, ktorý sa vyjadroval spoločne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.

Podľa Lavrova by bolo najlepšie zorganizovať takéto stretnutie na ministerskej úrovni. Ako dodal, Rusko sa spolieha na Guterresa, že schôdzku zvolá v blízkej budúcnosti.

Guterres povedal, že OSN je „plne pripravená“ obnoviť fungovanie kvarteta a uľahčiť dialóg medzi oboma stranami. „Taktiež podporujeme každý krok smerom k deeskalácii a obnovenie mierového procesu, ktorý je dlhšiu dobu utlmený,“ podotkol.

Hnutie Hamas oznámilo, že je pripravené ukončiť boje

Palestínske islamistické hnutie Hamas v stredu vyhlásilo, že je pripravené ukončiť boje s Izraelom na základe princípu vzájomnosti a tlaku, ktorý na Izrael vyvinie medzinárodné spoločenstvo. Pre média to potvrdilo ruské ministerstvo zahraničných vecí po stredajšom telefonickom rozhovore medzi osobitným vyslancom ruského prezidenta pre Blízky východ a Afriku Michailom Bogdanovom a predstaviteľom hnutia Hamas Músá abú Marzúkom, informuje agentúra TASS.

„Abú Marzúk v mene Hamasu Bogdanova ubezpečil, že hnutie je naďalej pripravené zastaviť všetky vojenské akcie proti Izraelu na základe princípu vzájomnosti a dohode, že medzinárodné spoločenstvo bude naliehať na izraelskú stranu, aby ukončila svoju činnosť v okolí mešity al-Aksá a odvolala kroky, ktoré chce podniknúť voči pôvodným arabským obyvateľom,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Na deeskaláciu násilia medzi Izraelom a Hamasom vyzvali v stredu i ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ako uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

„Vyjadrili sme vážne znepokojenie nad pretrvávajúcimi zrážkami a stúpajúcim počtom zabitých a zranených ľudí,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Dodal, že Moskva i Istanbul vyzvali strany (konfliktu), aby deeskalovali napätie a vyriešili sporné otázky diplomatickou cestou. Obe strany vyzval na Twitteri na deeskaláciu konfliktu i britský premiér Boris Johnson.

Prímerie v nedohľadne

Hamas ani Izrael nateraz nie sú ochotní uzavrieť prímerie, ktoré sa s nimi snažia vyjednať Egypt a OSN. Hamas už v pondelok varoval egyptských predstaviteľov, že ozbrojené skupiny v Gaze sa nezapoja do žiadnych rokovaní, pokiaľ Izrael nestiahne svoje jednotky z okolia Chrámovej hory a predmestia Šajch Džarrá a neprepustí všetkých zadržaných pri nedávnych stretoch v Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu.

Vodca hnutia Hamas Ismáíl Haníja uviedol, že Izrael „zapálil v Jeruzaleme a v mešite al-Aksá oheň a jeho plamene sa rozšírili aj na Gazu, preto je zodpovedný za následky“. Haníja informoval, že Katar, Egypt a OSN ho kontaktovali s naliehavou požiadavkou na obnovenie pokoja, ale „odkaz Hamasu pre Izrael znie: Ak chce (Izrael) eskalovať (násilie), my sme na to pripravení. A ak chce prestať, aj na to sme pripravení“.

Turecké médiá v stredu, s odvolaním sa na palestínske zdroje, uviedli, že Izrael odmietol ponuku na vyhlásenie prímeria, s ktorou prišli OSN a Egypt.

Hrozba totálnej vojny

Vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland v utorok varoval, že špirála násilia medzi Izraelom a islamistami z hnutia Hamas, „eskaluje smerom k totálnej vojne“. Wennesland žiada okamžité zastavenie paľby. „Smerujeme k vojne. Lídri na všetkých stranách musia prevziať zodpovednosť za deeskaláciu,“ apeloval Wennesland.

V súvislosti s najnovším vývojom Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu svoje ďalšie mimoriadne rokovanie. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje. AFP dodala, že pôjde o v poradí už druhé takéto rokovanie za posledné tri dni. O toto stretnutie za zatvorenými dverami požiadali Tunisko, Nórsko a Čína. Prvé podobné zasadnutie, ktoré sa konalo v pondelok, sa skončilo bez spoločného vyhlásenia, pretože USA vyjadrili neochotu prijať „v tomto okamihu“ návrh spoločného záverečného vyhlásenia navrhnutý Nórskom.

Text vyhlásenia, ktorá má AFP k dispozícii, obsahuje výzvu adresovanú Izraelu, aby zastavil budovanie nových židovských osád, ako aj demolácie a vysťahúvanie Palestínčanov, a to aj vo východnom Jeruzaleme. Vo svojom vyhlásení členovia BR OSN vyjadrili aj vážne znepokojenie nad stupňovaním napätia a násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ktorý Izrael anektoval a považuje ho za súčasť svojho hlavného mesta.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy