Taliban prevzal kontrolu nad oblasťou neďaleko Kábulu. Hovorí sa o rozsiahlej ofenzíve po odchode amerických vojsk

Bojovníci militantného hnutia Taliban vytlačili afganské vojská z oblasti na okraji hlavného mesta Kábul a prevzali nad ňou kontrolu, informovali v stredu afganskí vládni predstavitelia.

12.05.2021 12:55
Afganistan / USA / Vlajka / Armáda / Vojak / Foto: ,
Armáda USA spolu s príslušníkmi afganských ozbrojených zložiek spúšťa americkú vlajku na základni Camp Anthonic na juhu Afganistanu v rámci stiahnutia amerických vojsk z krajiny, 2. mája 2021.
debata (15)

K útoku došlo deň pred začiatkom trojdňového prímeria, ktoré bolo vyhlásené pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr.

„Bezpečnostné a obranné sily vykonali taktický ústup z policajného riaditeľstva v okrese Nirch,“ povedal hovorca afganského ministerstva vnútra. Ministerstvo obrany avizovalo, že sa pokúsi opäť získať kontrolu nad touto oblasťou, vzdialenou približne 40 kilometrov od Kábulu.

Značné časti provincií Vardak a Lógar neďaleko Kábulu sú už roky dejiskom bojov medzi Talibanom a vládnymi silami. Bojovníci Talibanu sa v čoraz väčších počtoch zhromažďujú pri veľkých mestách, čo podnietilo špekulácie, že sa pripravujú vykonať rozsiahle ofenzívy, hneď ako sa z Afganistanu stiahnu všetky americké sily.

Afghanistan US Withdrawal Čítajte viac Expertka: Taliban nezmeníme na milovníkov demokracie

Trojdňový pokoj zbraní vyhlásený Talibanom vstúpi do platnosti v stredu alebo vo štvrtok, keď sa začne íd al-fitr. Presná hodina začiatku tohto sviatku závisí od toho, kedy bude pozorovaný nov mesiaca. Zastavenie paľby prisľúbili aj afganské vládne sily.

Taliban oznámil prímerie krátko po tom, čo mu afganská vláda pripísala zodpovednosť za sobotňajší bombový útok v blízkosti dievčenskej školy v hlavnom meste Kábul, ktorý si vyžiadal najmenej 85 mŕtvych a 147 zranených.

Afganistan / Kábul / Dieťa / Zranenie / Čítajte viac Počet obetí bombového útoku pri škole v afganskom Kábule vzrástol na 85

Sviatkom íd al-fitr sa končí pôstny mesiac ramadán. K vyhláseniu prímeria dochádza v čase, keď Afganistan zažíva prudký nárast násilností, a to v situácii, keď Spojené štáty sťahujú svoje zvyšné jednotky z krajiny. Taliban sa momentálne vyhýba útokom na americké sily, ale naďalej sa zameriava na afganské vládne a civilné ciele.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban