Bulharský prezident vymenoval dočasnú vládu, krajinu povedie do júlových volieb generál vo výslužbe

Dočasným premiérom Bulharska sa v stredu stal generál vo výslužbe Stefan Janev, blízky spolupracovník tamojšieho prezidenta Rumena Radeva. Stalo sa tak po tom, čo v stredu vstúpil do platnosti výnos prezidenta Radeva o vymenovaní dočasnej úradníckej vlády, ktorý podpísal v utorok.

12.05.2021 15:27
Bulharsko / Vlajka / Protest / Demonštrácia / Foto: ,
debata (3)

Napriek tomu, že nová vláda bude krajinu riadiť len do predčasných volieb – naplánovaných na 11. júla – má podľa prezidenta povinnosť „hovoriť pravdu a nesnažiť sa zakrývať skutočný stav krajiny“, píše AP. Dočasný kabinet podľa prezidenta podnikne kroky „na posilnenie štátnej suverenity“ a ukáže Bulharom, že je možné vládnuť „úprimne, transparentne a zodpovedne,“ vyjadril sa Radev.

Vláda zložená z odborníkov by sa podľa prezidenta mala zároveň usilovať o prekonanie hlbokých politických rozporov.

Janev (61) pôsobil od roku 2017 ako tajomník bulharského prezidenta pre otázky bezpečnosti a obrany a v dočasnej vláde v roku 2017 bol ministrom obrany a podpredsedom vlády. Jeho vláda bude musieť prioritne zvládať priebeh pandémie koronavírusu v Bulharsku a zabezpečiť spravodlivý priebeh júlových volieb.

Prezident Radev v utorok rozpustil parlament, ktorý bol zvolený vo voľbách zo 4. apríla. Žiadna zo strán totiž nemala dosť kresiel ani spojencov na vytvorenie novej vlády.

Poverenie na zostavenie vlády odmietla najprv stredopravá strana Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB) vedená trojnásobným premiérom Bojkom Borisovom, následne i nová populistická strana Je aj taký národ (ITN) na čele s televíznym moderátorom a spevákom Slavim Trifonovom a napokon aj socialisti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Rumen Radev #Stefan Janev