Prezidentské lietadlo rumunského komunistického diktátora Ceaušescua ide do dražby

Prezidentské lietadlo, ktoré používal bývalý rumunský komunistický diktátor Nicolae Ceaušescu, pôjde ešte v priebehu mája do dražby.

13.05.2021 13:33
Nicolae Ceaušescu Foto: ,
Muž drží portrét bývalého komunistického lídra Nicolae Ceaušesca pred jeho hrobom v Bukurešti.
debata (7)

Oznámil to v stredu aukčný dom Artmark. „Lietadlo Rombac Super One-Eleven, ktoré Ceaušescu považoval za vrcholný úspech rumunského priemyslu, bude mať vyvolávaciu cenu 25-tisíc eur,“ uviedol rumunský Artmark s tým, že dražba sa uskutoční 27. mája.

Ceaušescu používal toto lietadlo od roku 1986 do decembra 1989 vrátane svojej poslednej zahraničnej cesty do Iránu. Táto návšteva sa uskutočnila krátko po vypuknutí revolúcie, počas ktorej ho zvrhli a 25. decembra 1989 spolu s manželkou popravili zastrelením.

Odvtedy sa lietadlo nachádzalo v hangári patriacom vládnej leteckej službe Romavia, ktorá v roku 2014 zbankrotovala a jej majetok sa postupne rozpredáva.

Lietadlo bolo vyrobené v licencii spoločnosti British Aircraft Corporation (BAC) na základe dohody v hodnote 300 miliónov libier, ktorá bola podpísaná v roku 1978 počas Ceaušescovej štátnej návštevy Spojeného kráľovstva – prvej svojho druhu pre komunistického vodcu vôbec.

Ceaušesca si vtedy uctili jazdou v pozlátenom koči do Buckinghamského paláca po boku britskej kráľovnej Alžbety II. a štátnym banketom usporiadaným na jeho počesť. Prvé lietadlo Rombac vzlietlo v roku 1982, avšak predtým, ako Rumunsko v roku 1990 od tohto projektu odstúpilo, ich zostrojili iba deväť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #lietadlo #Nicolae Ceausescu