Bývalého maldivského prezidenta previezli po pokuse o atentát do Nemecka

Bývalého prezidenta Maldív a súčasného predsedu parlamentu Muhammada Našída (53), ktorý pri nedávnom pokuse o atentát utrpel vážne zranenia spôsobené črepinami z výbušného zariadenia, previezli vo štvrtok na ošetrenie do Nemecka.

13.05.2021 15:39
Muhammad Našíd Foto: ,
Na archívnej snímke z 14. februára 2019 bývalý maldivský prezident Muhammad Našíd,
debata (2)

Prvý demokraticky zvolený líder Maldív, súostrovia v Indickom oceáne, utrpel zranenia 6. mája v hlavnom meste Malé, keď mu zariadenie pripevnené k motocyklu vybuchlo, len čo nastúpil do auta. Pre AFP to tesne po útoku uviedol nemenovaný predstaviteľ maldivskej vlády.

Po útoku sa Našíd musel podrobiť 16-hodinovej operácii, počas ktorej mu odstránili črepiny z pľúc, pečene, hrudníka, brucha i končatín. Z nemocnice na Maldivách ho prepustili vo štvrtok, pričom ešte v ten istý deň bol zrealizovaný jeho lekársky prevoz do Nemecka.

Sanitka preváža bývalého maldivského prezidenta... Foto: SITA/AP, Mohamed Sharuhaan
Maldivy / Muhammad Našíd / Sanitka preváža bývalého maldivského prezidenta a súčasného predsedu parlamentu Muhammada Našída po prepustení z nemocnici 13. mája 2021 v hlavnom meste Malé.

Našíd sa zamestnancom maldivskej nemocnice poďakoval na Twitteri vo svojom prvom príspevku od útoku. „Špeciálne poďakovanie patrí zdravotníckemu sektoru Maldív,“ napísal a dodal, že je „naďalej odhodlaný“ zabezpečiť obyvateľom Maldív „demokratickú“ a „dobrú“ verejnú správu.

Maldivská polícia minulý týždeň uviedla, že dovedna už zadržala troch zo štyroch podozrivých osôb z pokusu o spáchanie atentátu, ktoré videli v blízkosti miesta útoku. Štvrtý podozrivý je stále na slobode.

Úrady z útoku obvinili islamských extrémistov, hoci vyšetrovatelia ešte nevedia, ktorá konkrétna extrémistická skupina je za útok zodpovedná. Pri pokuse o atentát na Našída sa zranili aj dvaja jeho ochrankári a dvaja okoloidúci vrátane britského občana.

Maldivy už v súvislosti s vyšetrovaním pokusu o atentát na Našída požiadali o medzinárodnú pomoc. Na vyšetrovaní by sa podľa AFP už mali podieľať aj príslušníci Austrálskej federálnej polície a dvaja experti z Úradu OSN pre drogy a kriminalitu.

Polícia prehľadáva miesto po výbuchu 6. mája... Foto: SITA/AP, Mohamed Sharuhaan
Malé / Muhammad Našíd / Atentát / Polícia prehľadáva miesto po výbuchu 6. mája 2021 v maldivskom hlavnom meste Malé.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maldivy #pokus o atentát #Muhammad Našíd