Izraelské pozemné sily útočili na Gazu, jej hranice však neprekročili

Pozemné sily izraelskej armády podľa vlastných slov útočili v noci na piatok na pásmo Gazy bez toho, aby prekročili hranice tejto palestínskej enklávy.

14.05.2021 09:03 , aktualizované: 22:04
gazy gaza rakety izrael palestína Foto: ,
Rakety odpaľované z pásma Gazy do Izraela, v noci na 14. mája 2021.
debata (264)

Ako píše britský denník The Guardian, do Gazy pravdepodobne pália tanky a delostrelectvo z izraelskej strany. Na hraniciach z Gazou sa totiž začali zhromažďovať veľké počty Izraelských obranných síl (IDF).

Samotná izraelská armáda vo štvrtok pred polnocou napísala na svojom twitterovom účte, že v pásme Gazy „momentálne útočia… jej vzdušné a pozemné sily“. Po necelých dvoch hodinách však ozrejmila, že v Gaze nie sú „nijakí (izraelskí) vojaci“.

Obyvatelia Gazy hlásili v noci na piatok, že Izrael uskutočňuje masívne letecké bombardovanie a delostrelecké ostreľovanie. The Guardian píše, že výbuchy v okrajových častiach mesta Gaza boli natoľko intenzívne, že medzi detonáciami bolo počuť, ako ľudia kričia od strachu.

Krátko po začatí útoku izraelská armáda vyzvala občanov židovského štátu žijúcich v okolí fronty, aby sa schovali do protileteckých úkrytov. Z Gazy následne začalo palestínske hnutie Hamas i iní militanti páliť rakety smerom na Izrael.

Palestínsky prezident vyzval OSN a USA, aby zakročili v Izraeli

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval v piatok OSN a Spojené štáty, aby zasiahli voči izraelským útokom a odsúdil „brutálne a plánované zabíjanie“ Palestínčanov. Abbás reagoval na prebiehajúce eskalácie v pásme Gazy, na okupovanom západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme, informovala agentúra AP.

Úrad palestínskeho prezidenta vyhlásil, že podľa Abbása je izraelská vláda plne zodpovedná za piatkovú eskaláciu na západnom brehu Jordánu. Pri zrážkach s izraelskými silami tam v piatok prišlo o život najmenej desať Palestínčanov.

Abbásov úrad uviedol, že vyzval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby okamžite a pohotovo zasiahla skôr, ako sa situácia „vymkne spod kontroly“.

Abbás takisto vyzval Bezpečnostnú radu (BR) OSN a ďalšie strany, aby „prevzali svoje povinnosti a zastavili tieto útoky s cieľom zachovať bezpečnosť a mier v súlade s ustanoveniami medzinárodného práva“.

Šéf OSN vyzval na ukončenie bojov medzi Izraelom a Palestínčanmi

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval v piatok na okamžité ukončenie bojov medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy, informuje agentúra AP.

Varoval, že konflikt môže „rozpútať nekontrolovateľnú bezpečnostnú a humanitárnu krízu a ďalej podporovať extrémizmus“, a to nielen na palestínskom území a v Izraeli, ale aj inde v regióne.

Šéf OSN podľa svojho hovorcu Stéphana Dujarrica vyzýva strany, aby umožnili zintenzívniť sprostredkovateľské úsilie zamerané na rýchlejšie ukončenie bojov. Hovorca dodal, že OSN sa do týchto snáh „aktívne zapája“.

Guterres tiež zopakoval svoj záväzok podporovať Palestínčanov a Izraelčanov pri riešení konfliktu, a to aj prostredníctvom tzv. blízkovýchodného kvarteta – OSN, Spojených štátov, Európskej únie a Ruska.

Pásmu Gazy hrozí nedostatok vody a elektriny

Palestínske pásmo Gazy v nedeľu vyčerpá svoje zásoby paliva na výrobu elektrickej energie. Podľa denníka The Times of Israel to novinárom povedal predstaviteľ izraelskej armády, ktorý si neželal byť menovaný. Obyvateľstvo pásma Gazy má momentálne dodávky elektrickej energie iba päť hodín denne, pričom pred vypuknutím najnovších bojov s Izraelom to bolo aspoň 16 hodín, dodal zdroj. Táto situácia vznikla čiastočne preto, že Izrael uzavrel hraničný priechod Kerem Šalom, ktorý sa zvyčajne používa na dodávku pohonných látok do Gazy, a čiastočne aj preto, že rakety vystrelené z enklávy smerom na Izrael zasiahli časti elektrického vedenia neďaleko palestínskeho mesta Rafah.

Izraelský zdroj spresnil, že pre nedostatok paliva sú v elektrárni v Gaze v súčasnosti mimo prevádzky tri zo štyroch turbín. Tamojšia energetická spoločnosť odstavila jednu z turbín ihneď po tom, ako Izrael v pondelok uzavrel priechod Kerem Šalom, aby ušetrila palivo. Výpadky v dodávkach elektriny ovplyvnili v pásme Gazy aj zásobovanie vodou. Izraelský zdroj uviedol, že dodávky sú nepravidelné.

Izraelský úrad COGAT koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach v tejto súvislosti uviedol, že hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, odstavilo odsoľovací závod v meste Gaza, čím pripravilo asi 250 000 obyvateľov o zásobovanie vodou. Miestni zdravotníci varovali, že nedostatok elektriny a tečúcej vody môže mať vážne dôsledky pre systém zdravotnej starostlivosti v pásme Gazy.

Izrael Palestínčania armáda útok raketový Čítajte viac Izrael má právo brániť sa proti paľbe raketami, vyhlásil Biden

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených už vyše 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo viac než 100 ľudí vrátane 27 detí.

Počet obetí na izraelskej strane je výrazne nižší vďaka tomu, že väčšinu rakiet vystrelených z Gazy zneškodní izraelský systém protivzdušnej obrany s názvom Železná kupola. Ďalším faktorom je aj nízka kvalita rakiet palestínskych militantov. Ako píše spravodajská stanica Deutsche Welle (DW), podľa IDF najmenej 200 z vystrelených rakiet ani nedosiahlo Izrael a dopadlo ešte na území Gazy.

Vývoj Železnej kupoly z časti financovali Spojené štáty a jedna strela stojí približne 66 000 eur, približuje DW.

Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké útoky a v rámci príprav na možnú pozemnú ofenzívu sústredil pri hraniciach pásma Gazy početné vojenské jednotky a zmobilizoval už približne 14 000 záložníkov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok ráno vyhlásil, že vojenské operácie voči Hamasu potrvajú dovtedy, kým nebude v Izraeli obnovený pokoj a bezpečnosť.

Silvia Ruppeldtová Čítajte viac Mier pre Izrael
264 debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #izraelsko - palestínsky konflikt