Izrael zabil ďalšie desiatky ľudí, zaútočil aj na dom šéfa Hamasu

Pri izraelských leteckých útokoch v Gaze v nedeľu zahynulo približne 40 ľudí vrátane 13 žien a 8 detí a viac ako 50 ďalších osôb utrpelo zranenia. Ide o najvyšší počet ľudí zabitých v priebehu jedného dňa od začiatku takmer týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskou armádou a hnutím Hamas. Celkovo si už tieto boje vyžiadali najmenej 188 obetí v Gaze a 10 v Izraeli.

16.05.2021 07:50 , aktualizované: 16:58
Izrael, Palestínčania, armáda, útok, raketový,... Foto: ,
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu v Gaza City, v pásme Gazy 15. mája 2021.
debata (72)

Izraelská armáda tiež predtým zasiahla dom lídra palestínskeho militantného hnutia Hamas v Gaze. Hovorca armády v nedeľu prezradil, že Jahjá Sinvár sa zrejme ukrýva so zvyškom vysokopostavených predstaviteľov organizácie. Predtým zase bombardovala dom, v ktorom žije popredný politický predstaviteľ Hamasu Chálil Hajja.

Zástupcovia 57-člennej Organizácie islamskej spolupráce (OIC) mali v nedeľu virtuálne bezpečnostné stretnutie v súvislosti so situáciou v Pásme Gazy.

Saudská Arábia vyzvala medzinárodné spoločenstvo k spolupráci s cieľom ukončiť izraelské vojenské operácie v oblasti. Zároveň chce umožniť bezpečný vstup pre humanitárne organizácie.

Palestínsky minister zahraničia Rijád al-Malki označil Izrael za „štát apartheidu“, ktorý „sa dopúšťa zločinov a brutality voči našim ľuďom v Gaze“. Dodal, že v dôsledku konfliktu už 10-tisíc obyvateľov opustilo svoje domovy. Politik vyzval moslimské krajiny, aby všetkými dostupnými spôsobmi podporili palestínsky ľud a navrhol uvaliť na Izrael politické aj ekonomické sankcie.

Zraneným pomôžu v Egypte

Zranených Palestínčanov z pásma Gazy previezli v nedeľu do Egypta, kde im poskytnú potrebnú lekársku starostlivosť. Informovala o tom agentúra AFP. V troch konvojoch previezli cez hraničný priechod Rafah z Gazy do Egypta celkovo 263 Palestínčanov. Boli medzi nimi ľudia zranení počas pokračujúcich izraelských leteckých útokov v pásme Gazy, ale aj študenti a pacienti trpiaci vážnymi ochoreniami.

K hraničnému priechodu Rafah boli vyslané zdravotnícke tímy, ktoré pomôžu pri prevoze zranených a chorých Palestínčanov do egyptských nemocníc, uviedla pobočka Červeného kríža v egyptskej provincii Severný Sinaj.

Izrael uplatňuje voči Gaze pozemnú aj námornú blokádu od roku 2007, keď sa vlády v tejto enkláve zmocnilo palestínske militantné hnutie Hamas. Hraničný priechod Rafah je jedinou spojnicou tohto pásma s vonkajším svetom, ktorú nekontroluje Izrael. Egypt pritom tento prísne strážený hraničný priechod často zatvára.

OSN zatiaľ nepodnikla žiadne kroky

Bezpečnostná rada (BR) OSN rokovala v nedeľu o pokračujúcich bojoch medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, jej členovia však nezaujali k situácii nijaké spoločné stanovisko. Čína v tejto súvislosti obvinila Spojené štáty z obštrukcií, informovala agentúra AFP.

Izrael aj Palestínčania požadovali od členov najvplyvnejšieho orgánu OSN podporu pre svoje postoje ku konfliktu v Gaze, zatiaľ čo generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres naliehal na okamžité ukončenie týždeň trvajúcich bojov, ktoré si celkovo vyžiadali už asi 200 životov.

izrael ruiny bombardovanie gaza Čítajte viac Netanjahu odôvodnil nálet na budovu, v ktorej sídlili viaceré médiá

Išlo o vôbec prvé verejné zasadnutie BR OSN k súčasnému dianiu v Izraeli a pásme Gazy. Problematike sa predtým venovala na dvoch zasadnutiach za zatvorenými dverami, ktoré prebehli v pondelok a v stredu.

Verejné virtuálne zasadnutie sa malo konať už v piatok, Spojené štáty si však vynútili jeho odklad na nedeľu. Pred diskusiou na pôde OSN chceli totiž dať viac priestoru diplomacií.„Boje musia skončiť. Musia skončiť okamžite,“ povedal na úvod virtuálnej schôdze streamovanej na internete Guterres. Varoval, že prípade pokračovania bojov môže vzniknúť bezpečnostná a humanitárna kríza, ktorá sa úplne vymkne spod kontroly.

Vyzval pritom Hamas, aby zastavil raketovú paľbu na Izrael, ktorý by mal zase podľa neho ukončiť pokračujúce nálety v Gaze.

Vzájomné obviňovanie

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí vo svojom vystúpení obvinil židovský štát z vojnových zločinov a z praktizovania apartheidu. Od členov BR požadoval okamžité kroky na zastavenie izraelskej „agresie“ voči Palestínčanom.

Izraelská veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan vyhlásil, že súčasnú eskaláciu násilia zámerne vyprovokoval Hamas v rámci vnútorného boja o moc v palestínskej politike. Naliehal pritom na krajiny zastúpené v BR, aby odsúdili raketové útoky na civilné obyvateľstvo Izraela, ktorý podľa neho uplatňuje len legitímne právo na vlastnú sebaobranu.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uviedla, že sa angažuje v zákulisných diplomatických snahách zameraných na ukončenie konfliktu v Gaze. Obávala sa pritom toho, že by prijatie spoločného vyhlásenia BR OSN mohlo tieto snahy narušiť.

Novinári tesne unikli smrti

Pri izraelskom nálete bola v sobotu v meste Gaza zničená 13-podlažná budova, v ktorej sídlila tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra a ďalšie zahraničné médiá. Televízia al-Džazíra na Twitteri informovala, že izraelská armáda hodinu pred uskutočnením útoku majiteľa tejto budovy varovala. Budova sa po nálete zrútila. Spravodajské organizácie požadujú vysvetlenie tohto izraelského náletu.

Podľa izraelskej armády ho využívalo vojenské spravodajské krídlo Hamasu. Kancelárie médií využívali ako ľudské štíty, uviedli armádni predstavitelia. Generálny riaditeľ AP Gary Pruitt nad bombardovaním budovy vyjadril zdesenie a uviedol, že novinári tesne unikli smrti.

Podľa izraelskej stanice Kanál 12 mohli budovu využívať teroristické skupiny ako skrýšu zbraní, komunikačné centrum či kybernetické stredisko.

gaza nálet Čítajte viac Izrael zničil náletom v Gaze budovu, kde sídlili zahraničné médiá

Generálny riaditeľ AP Pruitt vo vyhlásení vyjadril „šok a zdesenie“ z toho, že izraelská armáda zničila budovu, kde boli kancelárie AP a ďalších médií. Zdôraznil, že armáda vedela, kde sa kancelária AP v Gaze nachádza a že tam sú novinári. Pred náletom podľa neho prišlo varovanie, ale civilistom sa podarilo uniknúť len tesne. AP je teraz podľa Pruitta v kontakte s americkým ministerstvom zahraničných vecí a snaží sa získať informácie od izraelskej vlády.

„Je to neuveriteľne znepokojujúci vývoj. Tesne sme sa vyhli strašným stratám na životoch. V budove bol tucet novinárov AP a nezávislých pracovníkov a našťastie sme ich mohli včas evakuovať. Kvôli tomu, čo sa dnes stalo, bude svet vedieť menej o tom, čo sa deje v Gaze,“ uviedol Pruitt.

Súčasná eskalácia násilia je najhoršia od poslednej vojny medzi Izraelom a Hamasom v roku 2014. Boje sa začali po niekoľkodňových stretoch medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi v Jeruzaleme. Napätie eskalovalo počas ramadánu, keď Izrael obmedzil Palestínčanom zhromažďovanie na mieste, kde sa Arabi väčšinou schádzajú k večernej modlitbe. Začiatkom mája sa tiež očakával verdikt odvolacieho súdu o vysťahovaní desiatok palestínskych rodín zo štvrti Šajch Džarráh vo východnom Jeruzaleme.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Palestínčania #izraelsko - palestínsky konflikt