Netanjahu: Operácia proti radikálom v pásme Gazy potrvá ešte niekoľko dní

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že operácia izraelských ozbrojených síl proti palestínskym radikálom v pásme Gazy bude pokračovať ešte najmenej niekoľko dní. Uviedol to počas stretnutia s predstaviteľmi miestnych samospráv na juhu krajiny, informoval spravodajský portál The Times of Israel.

18.05.2021 06:44 , aktualizované: 21:56
gaza, izrael Foto:
Palestínski záchranári hľadajú preživších v ruinách budov zničených po izraelských náletoch v Gaza City.
debata (161)

Počas návštevy na leteckej základni Hacerim, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Beeršeba, Netanjahu vyhlásil, že hnutie Hamas „dostalo rany, aké neočakávalo“ a Izrael túto „teroristickú skupinu“ vrátil o „roky“ späť. „Som si istý, že všetci naši nepriatelia vidia, akú cenu musia zaplatiť za agresiu proti nám a som si istý, že sa z toho poučia,“ povedal ďalej Netanjahu. Dodal, že operácia izraelskej armády bude pokračovať „tak dlho, ako bude potrebné na obnovenie pokoja pre občanov Izraela“.

Tento zámer potvrdil aj izraelský minister obrany Benny Ganc v utorňajšom telefonickom rozhovore s americkým rezortným kolegom Lloydom Austinom. Ganc sa tiež poďakoval americkej administratíve za podporu práva Izraela na sebaobranu. Uviedol tiež, že za niekoľko posledných dní sa Izraelu podarilo dosiahnuť „významné vojenské ciele“. Operácia izraelskej armády bude podľa neho pokračovať s cieľom dosiahnuť „trvalý mier“. Ubezpečil, že Izrael bude aj naďalej konať zodpovedne, a to tak v oblasti bezpečnostnej, ako aj zahraničnej politiky.

izrael palestína gaza štrajk protest Čítajte viac Generálny štrajk Palestínčanov a izraelských Arabov sprevádzali násilnosti

V tejto situácii sa zintenzívňujú snahy politikov a diplomatov o dosiahnutie prímeria. V utorok sa za „rýchle vyhlásenie prímeria“ zasadzovala nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá o situácii na Blízkom východe telefonicky hovorila s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Obaja politici sa zhodli, že dosiahnutie prímeria umožní nové „politické rokovania“ medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Prostredníctvom videokonferencie sa v utorok s kráľom Abdalláhom II. spojili aj prezidenti Egypta a Francúzska – Abdal Fattáh Sísí a Emmanuel Macron. Témou ich rozhovoru bola sprostredkovateľská misia na Blízkom východe, ktorej cieľom má byť rýchlo dosiahnuť prímerie a zabrániť rozšíreniu konfliktu.

Bombardovanie zasiahlo aj koronavírusové laboratórium

Ministerstvo zdravotníctva palestínskeho pásma Gazy oznámilo, že pozastavilo testovanie obyvateľstva na koronavírus SARS-CoV-2. Ako príčinu uviedlo, že hlavné laboratórium v enkláve museli dočasne zavrieť v dôsledku ostreľovania izraelskou armádou. Správu o tom priniesol informačný portál al-Watan.

Júsuf abú Riš, minister zdravotníctva v pásme Gazy, ovládanom hnutím Hamas, informoval, že hlavné koronavírusové laboratórium v Gaze prestalo fungovať kvôli škodám spôsobeným izraelským náletom, keď zásah dostala ulica, na ktorej sa objekt nachádza.

V palestínskej pobrežnej enkláve s dvoma miliónmi obyvateľov bolo od začiatku pandémie identifikovaných viac ako 100 000 nakazených. Nákaze podľahlo 983 ľudí. V súčasnosti v pásme Gazy evidujú asi 5 000 aktívnych prípadov ochorenia na COVID-19.

Zatiaľ čo Izraelu sa vďaka mohutnej očkovacej kampani podarilo vo veľkej miere dostať z pandémie, veľká väčšina obyvateľov Gazy ešte len čaká na možnosť dať sa zaočkovať.

Egypt posiela do Gazy humanitárnu pomoc

Egypt posiela 65 ton zdravotnej pomoci do susedného pásma Gazy. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na egyptské zdravotnícke úrady. Egyptská ministerka zdravotníctva Hála Zájidová v pondelok povedala, že zásielka obsahuje prostriedky na liečbu popálenín, pľúcne ventilátory, kyslíkové fľaše a injekčné striekačky. Nemocnice v pásme Gazy sú podľa jej slov preplnené pacientmi.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedeľu nariadil otvorenie hraničného priechodu Rafah medzi pásmom Gazy a Egyptom. Cieľom je umožniť ošetrenie zranených ľudí z pásma Gazy v egyptských nemocniciach a poslať medicínsku pomoc.

Egypt v utorok do pásma Gazy podľa AFP poslal 26 nákladných automobilov s potravinami a 50 sanitiek na prepravu zranených. Táto krajina takisto oznámila, že pripraví dokopy viac ako 900 lôžok v 11 nemocniciach.

38-tisíc ľudí utieklo

Hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa informoval, že OSN má správy o viac ako 38 000 vnútorne vysídlených osobách, ktoré sa nateraz uchýlili do 48 škôl prevádzkovaných v pásme Gazy Úradom OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Z ďalších viac ako 2500 ľudí sa stali bezdomovci, pretože ich domy boli zničené pri izraelských náletoch.

izrael, gaza Čítajte viac Izrael prekazil Hamasu pokus o útok z mora a zabil veliteľa Islamského džihádu

Podľa spolupracovníkov OSN priamo z terénu bolo v pásme Gazy poškodených 41 vzdelávacích zariadení – vrátane škôl, dvoch materských škôl, centra odborného výcviku UNRWA a stredoškolského zariadenia.

Zásobovanie elektrickou energiou v Gaze je momentálne problematické: elektrina je dispozícii v priemere len šesť až osem hodín denne, pričom sú vyradené aj mnohé elektrické vedenia, čo následne negatívne ovplyvňuje napr. aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti a ďalšie základné služby: dodávky pitnej a úžitkovej vody, funkčnosť kanalizácie a možnosti dezinfekcie, uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN.

Maďarsko nepodporilo vyhlásenie EÚ

Maďarsko v utorok nepodporilo spoločné vyhlásenie Európskej únie (EÚ) k izraelsko-palestínskemu konfliktu vyzývajúce k jeho pokojnému riešeniu. Informoval o tom v utorok spravodajský server hvg.hu, podľa ktorého malo uznesenie vzniknúť na neformálnej videokonferencii ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na konferencii vyzval na zavedenie prímeria na zastavenie bojov medzi Izraelom a Palestínčanmi. Zároveň uviedol, že išlo o neformálne rokovanie, na ktorom však Únia chcela prijať spoločné vyhlásenie. To však podľa Borrellových slov podporilo len 26 z 27 členských krajín. „Jediná vláda, ktorá ho zablokovala, bola maďarská,“ dodal.

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjartó kritizoval vyhlásenia EÚ o Izraeli, ktoré označil za jednostranné. „Mám vo všeobecnosti problém s týmito európskymi vyhláseniami o Izraeli… Spravidla sú veľmi jednostranné a tieto vyhlásenia nepomáhajú, najmä nie za súčasných okolností, keď je napätie také veľké,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie pre agentúru AFP.

Samotný Szijjartó sa na stretnutí nezúčastnil. V rozhovore pre AFP maďarský minister trval na tom, že blokovanie rozhodnutí „je právom každej krajiny EÚ“.

Biden žiada mier

Americký prezident Joe Biden počas pondelňajšieho telefonátu s izraelským premiérom Netanjahuom vyjadril podporu prímeriu v konflikte medzi Izraelom a Hamasom, uviedol Biely dom. „Prezident vyjadril podporu prímeriu a prediskutoval angažovanosť USA s Egyptom a ďalšími partnermi v tomto smere,“ citovala z vyhlásenia Bieleho domu agentúra DPA.

Biden zároveň „vyzval Izrael, aby vyvinul všetko úsilie na zabezpečenie ochrany nevinných civilistov“, a „zopakoval svoju pevnú podporu právu Izraela brániť sa pred nevyberanými raketovými útokmi“.

Silvia Ruppeldtová Čítajte viac Čo by na to povedal Netanjahu?

Tlačová služba izraelskej armády vo svojej situačnej správe informovala, že palestínski radikáli z pásma Gazy v pondelok podvečer pokračovali v ostreľovaní izraelských regiónov susediacich s palestínskou enklávou.

Vzájomné ostreľovanie medzi frakciami v Gaze a izraelskou armádou trvá od 10. mája. Podľa posledných údajov bolo na izraelskej strane zabitých najmenej desať ľudí a ďalšie stovky boli zranené. Na palestínskej strane, iba v sektore Gaza, už počet obetí útokov izraelskej armády prekročil 200. Zranených bolo viac ako 1300 ľudí.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #koronavírus