Zeman prijal Vučiča, ospravedlnil sa za bombardovanie Juhoslávie

Českej republiky - Rad bieleho leva. Dostal ho "za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky", oznámil Zemanov hovorca Ovčáček, ktorého citoval internetový spravodajský portál iDNES.cz.

18.05.2021 17:02
Czech Republic Serbia Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman prijal srbského prezidenta Aleksandra Vučiča na Pražskom hrade.
debata (48)

Zeman dostal od srbského hosťa Rad Srbskej republiky, ktorý mu bol udelený už vlani. Vyznamenania si politici odovzdali pri príležitosti Vučičovej návštevy v Prahe. Išlo o prvú návštevu prezidenta iného štátu v Česku od začiatku koronavírusovej pandémie.

Zeman sa na stretnutí s Vučičom ospravedlnil za bombardovanie bývalej Juhoslávie v roku 1999 a srbský národ požiadal o odpustenie. „Chcel by som srbský národ ako osoba poprosiť o odpustenie,“ povedal Zeman, ktorý sa podľa vlastných slov chcel „zbavil traumy“. Vučič sa za ospravedlnenie poďakoval.

Zeman bol vtedy českým premiérom a vláda ČR tento zásah NATO ako členský štát Aliancie podporila. Stalo sa tak krátko po prijatí ČR do Severoatlantickej aliancie v marci 1999.

Severoatlantická aliancia bombardovala Juhosláviu v rámci Operácie Spojenecká sila (Allied Force). Zmyslom leteckých úderov bolo podľa vedenia NATO ukončenie etnického násilia v prebiehajúcej vojne medzi národmi združenými v spoločnom štáte. Lietadlá NATO zvrhli na Juhosláviu 23.000 bômb a rakiet s celkovou hmotnosťou vyše 6000 ton. Ničené boli mosty, továrne a elektrárne. Škody na infraštruktúre, ktorá sa stala hlavným terčom útokov, sa odhadujú na najmenej 30 miliárd dolárov.

Zeman prijal Vučiča na Pražskom hrade s vojenskými poctami. Obaja absolvovali okrem ceremoniálu a odovzdania vyznamenaní aj polhodinové stretnutie. Po rokovaní delegácií a brífingu sa konal slávnostný obed.

Vučič sa v utorok ešte stretne s predsedami oboch komôr českého parlamentu, v stredu ho prijme premiér Andrej Babiš.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #juhoslávia #Aleksandar Vučič