Rusky hovoriaci hekeri vypli írsky zdravotnícky systém

Írsky zdravotnícky systém stále bojuje s následkami rozsiahleho ransomvérového útoku, ktorý uplynulý piatok zasiahol jeho počítačové systémy.

19.05.2021 06:09
debata (52)

Pre odstavenie počítačových systémov, ku ktorým došlo v reakcii na tento kybernetický útok, zrušili alebo odložili tamojším pacientom tisíce lekárskych vyšetrení, operácií a ďalších liečebných zákrokov, informovala v utorok agentúra AP.

Vedenie írskeho Úradu pre zdravotné služby (HSE) v pondelok neskoro večer oznámilo, že existujú „vážne obavy z dôsledkov tohto kybernetického útoku na zdravotnú starostlivosť vyplývajúce z veľmi obmedzeného prístupu k diagnostike, laboratórnym službám a historickým záznamom o pacientoch“. HSE uviedlo, že postupne pracuje na posúdení vzniknutých škôd a obnove počítačových systémov.

Pipeline Cybersecurity Attack Čítajte viac Hekeri pustili USA ropnou žilou. A bude horšie

Írske zdravotnícke úrady vyzvali ľudí, aby na urgentné príjmy nemocníc prichádzali iba v nevyhnutných prípadoch. Elektronické objednávanie na odbery krvi, röntgenové vyšetrenia či ďalšie vyšetrenia prostredníctvom iných zobrazovacích metód podľa nich momentálne nie je k dispozícii a lekári nemajú ani prístup k starším záznamom pacientov. Vyradené sú aj telefónne linky mnohých nemocníc, pretože fungujú prostredníctvom počítačových sietí. Útok taktiež vyradil systém používaný na vyplácanie miezd zdravotníckym pracovníkom.

Na odstraňovanie následkov útoku boli podľa úradov nasadené stovky ľudí. Môže však trvať týždne, kým sa zdravotnícky systém vráti do bežnej prevádzky, píše AP.

Írsky premiér Micheal Martin v utorok uviedol, že tento „ohavný“ útok bol zameraný na pacientov a írsku verejnosť. Podľa vedúceho pracovníka HSE Colmana Henryho mal útok „výrazný dosah na schopnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti, pričom jeho dôsledky sa budú v najbližších dňoch a týždňoch nepochybne zväčšovať“.

Ransomvér je druh škodlivého softvéru, ktorý sa používa na vymáhanie peňazí. Zvyčajne uzamkne obrazovku napadnutého počítača alebo zašifruje dáta uložené na disku a majiteľovi infikovaného zariadenia sa zobrazí oznámenie, v ktorom sa od neho žiada zaplatenie výkupného. Súčasťou takéhoto oznámenia sú aj presné inštrukcie týkajúce sa realizácie platby.

Ako uvádza agentúra AP, rusky hovoriaci gang hackerov s názvom Conti požadoval od írskych úradov výkupné v hodnote 20 miliónov dolárov (zhruba 16 miliónov eur). Tie ale tvrdia, že požadované výkupné nezaplatia. „Nenecháme sa vydierať,“ oznámila írska ministerka spravodlivosti Heather Humphreysová. Hackeri v pondelok pohrozili, že ak im peniaze nevyplatia, „čoskoro začnú zverejňovať súkromné informácie“.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko