Pre rekordný príliv migrantov posiela Španielsko do Ceuty vojakov

Španielsko vyslalo vojakov do svojej severoafrickej enklávy Ceuta, ktorú zaplavili rekordné počty migrantov z Maroka. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

19.05.2021 07:28 , aktualizované: 09:08
Španielsko Maroko Ceuta migranti rekord Foto:
Migrantka z Maroka doplávala do oblasti španielskej enklávy Ceuta v severnej Afrike v pondelok 17. mája 2021.
debata (17)

Podľa španielskych úradov sa do Ceuty v priebehu dvoch dní dostalo asi 8-tisíc ľudí vrátane asi 1500 maloletých osôb, pričom už asi polovicu vrátili naspäť do Maroka. Mnoho migrantov preskočilo alebo oboplávalo dvojitý hraničný plot vyčnievajúci do mora alebo prešli hranicou počas odlivu. Pri pokuse preplávať na pevninu sa utopil jeden muž.

Španielsky premiér Pedro Sánchez sa zaviazal nastoliť poriadok. Približne polovicu migrantov zo Ceuty už poslali späť do Maroka. Sánchez zároveň osobne odcestoval do Ceuty a Melilly, aby sa pokúsil vyriešiť diplomatické napätie s Marokom.

Predvolali si veľvyslankyňu

Španielsko si v tejto súvislosti predvolalo veľvyslankyňu Maroka v Madride, aby jej tlmočilo svoj protest. Informovala o tom španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálezová Layová.

Šéfka španielskej diplomacie podľa vlastných slov veľvyslankyni Maroka Karime Benyaichovej pripomenula, že pohraničná kontrola bola a naďalej musí zostať povinnosťou, ktorú Madrid a Rabat zdieľajú, povedala Gonzálezová Layová na tlačovej konferencii.

Maroko len krátko na to oznámilo, že si svoju veľvyslankyňu v Španielsku povolalo späť do vlasti na konzultácie. Hovorca marockého rezortu diplomacie túto správu pre AFP potvrdil a dodal, že veľvyslankyňa by sa mala zakrátko vrátiť do Španielska.

ceuta, migranti Čítajte viac Do španielskej Ceuty dorazil rekordný počet migrantov

Španielska vláda ďalej oznámila, že je pripravená zaviesť systém, vďaka ktorému by mohlo prinavracanie migrantov do Maroka pokračovať nepretržite, približuje AFP.

Diplomatické napätie

Rekordný počet prichádzajúcich migrantov do tejto španielskej enklávy zaznamenali v čase diplomatického napätia medzi Madridom a Rabatom, ktoré nastalo po tom, ako Španielsko s cieľom poskytnutia zdravotnej starostlivosti prijalo Ibráhima Gálího, vodcu hnutia bojujúceho za nezávislosť územia Západnej Sahary od Maroka.

Ceuta a Melilla sú dve malé španielske pobrežné teritóriá v severnej Afrike, ktoré od Maroka oddeľujú vysoké ploty z ostnatých drôtov, permanentne monitorované políciou. Ide o jediné pozemné hranice Európskej únie s Afrikou, v dôsledku čoho sú obľúbenými vstupnými bodmi pre migrantov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Maroko #migrácia #Ceuta