Gaza: Jeden z vodcov Hamasu už dvakrát unikol cielenému útoku Izraela

Jeden z vplyvných vodcov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v pásme Gazy Muhammad Dajf sa počas najnovšej eskalácie násilia medzi Palestínčanmi a Izraelom už dvakrát vyhol cieleným pokusom o zabitie zo strany Izraela. S odvolaním sa izraelské médiá o tom v stredu informovala agentúra DPA.

19.05.2021 09:37 , aktualizované: 09:57
gaza Foto:
rosky zničenej šesťpochodovej budovy skoro ráno po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 18. mája 2021.
debata (19)

Izraelské letectvo sa podľa médií pokúšalo cielene zasiahnuť vodcu ozbrojeného krídla Hamasu, Brigád Izaddína Kasáma. Napriek tomu sa Dajfovi dvakrát podarilo v poslednej minúte ujsť.

Muhammad Dajf je už niekoľko rokov prvým na izraelskom zozname teroristov, ktorých je potrebné zlikvidovať, píše DPA. Pripisujú mu účasť na viacerých smrtiacich útokoch na Izraelčanov. Podľa mediálnych informácií už Dajf pri útokoch Izraela prišiel o jedno oko, jednu ruku a obe nohy.

Počas poslednej vojny v Gaze v auguste 2014 prišla pri izraelskom nálete o život jeho manželka i obe deti. Hamas vzápätí informoval, že Dajf prežil. Po dlhom čase sa stal opäť aktívnym až nedávno a vyhrážal sa Izraelu v súvislosti s konfliktom o Jeruzalem.

217 obetí

Deklarovaným cieľom Izraela v jeho najnovšom ťažení proti Hamasu je zabitie popredných predstaviteľov tohto palestínskeho radikálneho hnutia. Podľa armádnych zdrojov už prišli počas náletov o život vysokopostavení členovia Dajfovho štábu.

Alena Krempaská Čítajte viac Aj Palestína má právo brániť sa

Palestínski militanti ostreľujú raketami Izrael už deviaty deň. Izraelská armáda reaguje útokmi na ciele v pásme Gazy, predovšetkým prostredníctvom letectva.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v pásme Gazy o život najmenej 217 ľudí, z toho viac než štvrtinu tvoria maloletí. Podľa informácií izraelskej armády zahynulo viac než 160 militantov. Na izraelskej strane doposiaľ zahynulo 12 ľudí.

Francúzsko navrhlo Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ktorej spoločné vyhlásenie požadujúce zastavenie izraelsko-palestínskych násilností a ochranu civilistov už ôsmy deň blokujú Spojené štáty, aby prijala rezolúciu o konflikte Izraela s Palestínčanmi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Paríž predložil rezolúciu

Francúzsko predložilo rezolúciu o prímerí medzi židovským štátom a Palestínčanmi na pôde BR OSN v spolupráci s Egyptom a Jordánskom, uviedla v utorok neskoro večer tamojšia prezidentská kancelária. Trojica krajín sa na nej dohodla počas videokonferencie, na ktorej spolu rokovali jordánsky kráľ Abdalláh II. a prezidenti Egypta a Francúzska – Abdal Fattáh Sísí a Emmanuel Macron.

„Celkovo, tri krajiny sa zhodli na troch jednoduchých zásadách: streľba musí prestať; nastal čas na prímerie, BR OSN musí prevziať túto záležitosť a tiež sme vyzvali na hlasovanie o rezolúcii na túto tému,“ citovala z vyhlásenia Macronovho úradu agentúra Reuters.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün novinárom povedal, že jeho tím si vypočul návrh Francúzska a „Čína jednoznačne podporuje“ snahy o ukončenie krízy a zaistenie mieru na Blízkom východe.

Text vyhlásenia BR OSN, ktorý v pondelok už tretíkrát v priebehu týždňa zablokovali USA, vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko.

Protesty v Čile

Palestínčania žijúci v Čile zorganizovali v utorok v hlavnom meste Santiago demonštráciu, aby vyjadrili nespokojnosť s úmrtiami Palestínčanov v pásme Gazy.

Na demonštrácii sa zúčastnilo viac ako tisíc ľudí. Účastníci niesli palestínske zástavy a transparenty s nápismi ako „Spravodlivosť nemôže existovať spolu s okupáciou“ a „Už žiadna genocída“.

„Sme najväčšia komunita Palestínčanov mimo územia Blízkeho východu a pripájame sa k demonštráciám, ktoré sa konajú po celom svete,“ povedal Maurice Khamis, vedúci predstaviteľ palestínskej komunity v Čile. Účastníci chcú podľa jeho slov vyjadriť podporu stovkám Palestínčanov, ktorí prišli o život počas izraelských útokov.

gaza, izrael Čítajte viac Netanjahu: Operácia proti radikálom v pásme Gazy potrvá ešte niekoľko dní

Čile v roku 2011 uznalo Palestínu ako nezávislý štát a podporilo jej vstup do organizácie UNESCO, pripomína AFP.

V tejto juhoamerickej krajine žije viac ako 300.000 obyvateľov palestínskeho pôvodu. Je to najväčšia diaspóra Palestínčanov mimo oblasti Blízkeho východu, píše Andina.

Palestínčania začali do Čile prichádzať v 20. storočí, keď bolo územie Palestíny súčasťou Osmanskej ríše.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy