Z juhu Libanonu odpálili na Izrael štyri rakety, ten útok opätoval

Najmenej štyri rakety boli v stredu odpálené z juhu Libanonu smerom na Izrael, uviedli libanonské bezpečnostné a vojenské zdroje. Ide už o tretí taký útok za menej ako týždeň.

19.05.2021 16:45 , aktualizované: 20:29
rakety gaza Foto: ,
Rakety vystrelené z pásma Gazy na Izrael 15. mája 2021.
debata (52)

Podľa zmienených zdrojov boli rakety vypálené z oblasti neďaleko dediny Sidikkín nachádzajúcej sa v juholibanonskom okrese Súr. Zdroje neuviedli, kto je za útok zodpovedný.

Izraelská armáda informovala, že na severe Izraela sa po odpálení rakiet rozozvučali varované sirény. Izraelské televízne stanice uviedli, že v oblasti dopadli dve rakety, pričom ďalšie dve zachytila izraelská protivzdušná obrana, tiež známa ako Železná kupola.

Izrael na odpálenie rakiet zareagoval delostreleckou paľbou. Izraelská armáda spustila paľbu na „viacero cieľov v Libanone“. Podľa správ libanonských médií izraelské delostrelectvo ostreľovalo lokality v juholibanonských okresoch Sidikkín a Kána, odkiaľ zrejme aj boli odpálené rakety na Izrael.

Nad oblasťou zaznamenali aj nízke prelety izraelských vojenských lietadiel a dronov. Civilné obete izraelskej paľby hlásené neboli.

Išlo už o tretí raketový útok z Libanonu za menej ako týždeň. Z Libanonu útočili neznámi páchatelia naposledy v pondelok, rakety však dopadli ešte v Libanone. Izrael aj vtedy reagoval delostreleckou paľbou. K prvému útoku došlo minulý štvrtok, keď rakety smerom na Izrael vypálili z miesta neďaleko palestínskeho utečeneckého tábora Rašídíja. Tie však podľa izraelskej armády dopadli do mora.

Zdroje z prostredia libanonského hnutia Hizballáh popreli účasť na týchto útokoch. Samotné hnutie ich verejne nekomentovalo. Hizballáh opakovane signalizuje, že momentálne nemá záujem na eskalácii napätia s Izraelom. Varovalo však, že razantne odpovie na akékoľvek izraelské provokácie v Libanone.

Útoky prichádzajú v čase zvýšeného napätia na izraelsko-libanonských hraniciach, ktoré sú v ostatnom týždni dejiskom každodenných demonštrácií proti pokračujúcim izraelským útokom na pásmo Gazy. Demonštranti porušili minulý piatok hraničný plot a dostali sa na izraelské územie. Izraelské jednotky jedného z narušiteľov zastrelili; libanonské militantné hnutie Hizballáh ho neskôr označilo za svojho bojovníka.

Izrael chce Hamas zastrašiť

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu povedal, že izraelské letecké útoky v pásme Gazy majú za cieľ zastrašiť palestínske militantné hnutie Hamas. Nevylúčil však ani porážku hnutia Hamas, ktoré je v tejto enkláve pri moci.

Netanjahu uviedol, že existujú len dva spôsoby, ako vyriešiť situáciu v súvislosti s hnutím Hamas. „Môžete ich buď poraziť, čo je stále otvorená možnosť, alebo ich môžete zastrašiť – a my sa v súčasnosti usilujeme o rozhodné zastrašenie,“ vyhlásil. „Musím však povedať, že nič nevylučujeme,“ do­dal.

korčok Čítajte viac Korčok: Izrael má právo na sebaobranu, stojíme za apelom na ukončenie konfliktu

Palestínsky prezident obvinil Izrael z páchania vojnových zločinov

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu vyhlásil, že Izrael pácha v pásme Gaze „organizovaný štátny terorizmus a vojnové zločiny“, ktoré sú podľa medzinárodného práva trestné. Izrael obvinenia z vojnových zločinov odmieta a zdôrazňuje, že útočí len na ciele Hamasu a ďalších militantných skupín.

Abbás v televíznom prejave uviedol, že Palestínčania „nebudú váhať stíhať tých, ktorí páchajú takéto trestné činy pred medzinárodnými súdmi.“ Palestínsky prezident obvinil Izrael z „brutálnych útokov na civilné obyvateľstvo a úmyselného bombardovania domov“, informovala agentúra AP.

gaza Čítajte viac Gaza: Jeden z vodcov Hamasu už dvakrát unikol cielenému útoku Izraela

Izrael tvrdí, že útočí iba na ciele teroristov a že vynakladá maximálne úsilie, aby zabránil civilným obetiam. Hamas a ďalšie militantné skupiny podľa izraelskej armády často umiestňujú svoje vojenské objekty do civilných budov

Palestínski militanti ostreľujú raketami Izrael už deviaty deň. Izraelská armáda reaguje leteckými a delostreleckými útokmi na ciele v pásme Gazy. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v Gaze o život najmenej 217 ľudí, z toho viac než štvrtinu tvoria maloletí.

Podľa informácií izraelskej armády zahynulo viac než 160 militantov; značná časť palestínskych obetí prišla podľa nej o život, keď rakety odpálené militantmi dopadli ešte v samotnom pásme Gazy. Abbás je šéfom medzinárodne podporovanej palestínskej samosprávy, ktorá kontroluje niektoré časti Izraelom okupovaného Západného brehu Jordánu. V pásme Gazy od roku 2007 vládne militatné islamistické hnutie Hamas.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #izraelsko - palestínsky konflikt