Prvé stretnutie Blinken - Lavrov: Podaná ruka aj výčitky

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyzývali v stredu na spoluprácu medzi Moskvou a Washingtonom. Ich rozhovory boli prvými na vysokej úrovni medzi oboma krajinami od nástupu Joea Bidena do prezidentského úradu USA, uviedla tlačová agentúra AFP.

20.05.2021 05:40
Antony Blinken, Sergej Lavrov Foto: ,
Ministri zahraničných vecí Antony Blinken (USA) a Sergej Lavrov (Rusko) počas stretnutia v na Islande.
debata (101)

Osobné stretnutie oboch ministrov sa konalo popri zasadnutiu Arktickej rady na Islande. Blinken povedal Lavrovovi, že Washington sa snaží o spoluprácu s Ruskom, ale bude reagovať na akúkoľvek jeho agresiu.

„Ak bude Rusko voči nám, našom partnerom, našim spojencom konať agresívne, zareagujeme na to,“ uviedol americký minister zahraničných vecí.

„Snažíme sa o predvídateľné, stabilné vzťahy s Ruskom, ktoré sú podľa nášho názoru dobré pre náš ľud, dobré pre ruský ľud a aj dobré pre svet,“ dodal Blinken.

Ruský minister Lavrov vyhlásil, že Moskva je pripravená diskutovať s Washingtonom o všetkých témach, ale vyzval na poctivosť.

„Sme ochotní diskutovať o všetkých záležitostiach bez výnimky, ak budeme tieto diskusie vnímať ako poctivé a založené na vzájomnej dôvere,“ povedal Lavrov Blinkenovi.

„Našou úlohou je stanoviť si, ako budeme tieto vzťahy budovať ďalej,“ zdôraznil Lavrov.

Biden od prevzatia Bieleho domu v januári zaujal proti Rusku nekompromisný postoj a zašiel až tak ďaleko, že ruského prezidenta Vladimira Putina označil za „zabijaka“ – čo bol ostrý protiklad k jeho predchodcovi Donaldovi Trumpovi, ktorý bol obviňovaný z určitej samoľúbej spokojnosti s ruským prezidentom.

Objavili sa však náznaky, že obe strany sa teraz usilujú o vzájomné zmierenie.

Obe strany chcú napraviť vzťahy

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu vyjadril „hlboké obavy“ Washingtonu nad prítomnosťou ruských vojakov zhromaždených pri ukrajinskej hranici aj napriek tomu, že Moskva oznámila ich stiahnutie. Blinken na to poukázal počas svojich prvých rozhovorov so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

V priebehu takmer dvojhodinových diskusií v islandskej metropole Reykjavík vyjadril Blinken obavy USA aj nad zdravotným stavom uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného a nad „potláčaním“ opozičných organizácií, uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

Najvyššie postavený ruský diplomat Lavrov však ocenil stredajšie rozhovory s Blinkenom ako „konštruktívne“ a „užitočné“. Dodal, že obe strany chápu potrebu napraviť vzájomné vzťahy Moskvy a Washingtonu.

„Rozhovory sa mi zdali konštruktívne,“ citovali ruské štátne tlačové agentúry Lavrova, ktorý takto ohodnotil diskusiu s Blinkenom.

Išlo o prvé rozhovory na vysokej úrovni medzi oboma krajinami od nástupu Joea Bidena do Bieleho domu.

„Obe strany chápu potrebu prekonať nezdravú situáciu vo vzťahoch Moskvy a Washingtonu,“ povedal Lavrov novinárom po stretnutí s Blinkenom.

Lavrov v stredu vyhlásil, že vo vzťahoch oboch krajín sa objavilo „mnoho nánosov“ a odstrániť ich nie je jednoduché.

„Ale cítil som odhodlanie Antonyho Blinkena a jeho tímu odstrániť ich. Myslím si, že rozhovory boli užitočné,“ doplnil Lavrov s tým, že obe strany budú takisto riešiť obnovenie fungovania americkej a ruskej diplomatickej misie po vzájomnom vyhostení diplomatov.

Obe strany budú podľa slov Lavrova naďalej spoločne postupovať v riešení tých regionálnych konfliktov, kde sa americké a ruské záujmy prekrývajú.

Lavrov a Blinken diskutovali aj o návrhu Washingtonu zorganizovať samit ruského a amerického prezidenta, pravdepodobne v júni. Na otázku reportérov, či Rusko oficiálne so samitom Bidena a Putina súhlasilo, Lavrov neodpovedal.

Povedal však, že obaja sa dohodli, že pripravia návrhy na samit na top úrovni, ktorý sa bude zaoberať strategickou stabilitou. Moskva podľa Lavrova navrhuje začať široký dialóg s USA o strategickej stabilite a Blinken to neodmietol. „Ale ešte na tom musia popracovať experti,“ dodal Lavrov.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Sergej Lavrov #Tony Blinken