V Texase popravili muža, ktorý pre 30 dolárov zavraždil pratetu

Američana Quintina Jonesa zo štátu Texas, odsúdeného za dobitie svojej 83-ročnej pratety na smrť pred vyše 20 rokmi, v stredu večer popravili napriek žiadostiam niektorých príbuzných obete, aby úrady jeho život ušetrili.

20.05.2021 07:12
jones Foto:
Američana Quintina Jonesa popravili napriek žiadostiam niektorých príbuzných obete, aby úrady jeho život ušetrili.
debata (2)

Jones dostal smrtiacu injekciu v štátnej väznici v meste Huntsville, a to za vraždu Bertheny Bryantovej v septembri 1999. Podľa prokuratúry Bryantová odmietla požičať Jonesovi peniaze, muž ju následne dobil pálkou a vzal jej z peňaženky 30 dolárov, za ktoré si kúpil drogy. Zločin sa stal v dome obete v texaskom meste Forth Worth.

Novinári z agentúry AP a miestnych novín The Huntsville Item mali byť podľa plánu mediálnymi svedkami popravy, ale predstavitelia väznice ich neprišli vyzdvihnúť z kancelárie nachádzajúcej sa na druhej strane ulice, oproti väzeniu. Novinári zatiaľ nedostali vysvetlenie, prečo boli médiá vylúčené.

Prvý bez novinárov

Jones sa stal 571. väzňom, ktorý dostal smrtiacu injekciu v Texase od roku 1982, keď štát obnovil vykonávanie trestu smrti, a prvým bez svedkov z médií.

Najvyšší súd USA odmietol zastaviť popravu 41-ročného muža.

Niektorí členovia rodiny Bryantovej, vrátane jej sestry Mattie Longovej, vyhlásili, že nechcú, aby bol Jones popravený. Jones bol Longovej prasynovec.

zbraň, vražda, zločin, pištoľ Čítajte viac Guvernér Južnej Karolíny podpísal zákon schvaľujúci popravu zastrelením

„Bola som si s Bertou blízka, jej smrť ma veľmi zasiahla. Napriek tomu Boh je milosrdný. Quintin jej nemôže vrátiť život. Ja tiež nie. Píšem túto prosbu, aby ste ušetrili Quintinov život,“ uviedla Longová v liste, ktorý bol súčasťou žiadosti o milosť, odovzdanej Texaskej komisii pre udeľovanie milostí a podmienečného prepustenia.

Komisia zamietla žiadosť o milosť v utorok. Guvernér Greg Abbott nezasiahol proti tomuto rozhodnutiu a odmietol tiež odklad popravy. Abbott od nástupu do úradu v roku 2015 udelil milosť iba jedného väzňovi v cele smrti, Thomasovi Whitakerovi.

Nebezpečný pre spoločnosť

Obhajca Jonesa podal žalobu na komisiu a obvinil ju, že v jej zamietavom rozhodnutí zohrala „neprípustnú úlohu“ rasa. Obhajca argumentoval, že Jonesov prípad je podobný ako Whitakerov a jediný rozdiel spočíva v tom, že Whitaker je beloch a Jones černoch.

Jonesov obhajca Michael Mowla v posledných odvolaniach proti verdiktu argumentoval, že Jones je duševne postihnutý a nesprávne ohodnotený ako psychopat a budúce nebezpečenstvo pre spoločnosť. Jones podľa Mowlu trpel závislosťou od drog a alkoholu, ktorá sa uňho začala vo veku 12 rokov, a bol tiež fyzicky a sexuálne zneužívaný – čo sa však na jeho súdnom procese nikdy nebralo do úvahy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #poprava