Izrael a Hamas súhlasili so zastavením paľby, 11-dňový konfikt sa končí

Bezpečnostný kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua schválil prímerie, ktoré má ukončiť 11 dní trvajúcu izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy. Podľa televízie Al-Džazíra a izraelských médií vojde prímerie do platnosti v piatok o 2:00 miestneho času (1:00 SELČ). Rozhodnutiu mal predchádzať silný tlak zo strany Spojených štátov.

20.05.2021 07:37 , aktualizované: 22:47
Izrael Palestínčania Gaza útoky letecké Foto: ,
Izraelskí vojaci kráčajú okolo delostreleckej jednotky na hranici Izraela s pásmom Gazy.
debata (108)

Úrad predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua potvrdil, že bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze. Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s „prijatím egyptskej iniciatívy“ a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Táto dohoda „nadobudne platnosť v hodinu, ktorá bude stanovená neskôr“.

Vo vyhlásení sa ďalej píše, že predstavitelia rezortu obrany na zasadnutí bezpečnostného kabinetu prezentovali prítomným ministrom úspechy Izraela v operácii Strážca hradieb, pričom niektoré z nich označili za „bezprecedentné“.

Podľa agentúry Reuters hovorca hnutia Hamas potvrdil uzavretie prímeria a uviedol, že bude „vzájomné a simultánne“. Potvrdil, že Izrael a Hamas prestanú s cezhraničnou paľbou v piatok od 01.00 h SELČ. Podľa arabských médií v čase, keď obe strany oznamovali svoj súhlas s prímerím, ich jednotky pokračovali vo vzájomnom ostreľovaní raketami.

Cesta k prímeriu a Korčok v Izraeli

Správa o súhlase Izraela s prímerím prišla krátko po tom, ako minister zahraničných vecí palestínskej samosprávy Rijád Malkí obvinil Izrael „zo spáchania vojnových zločinov a úmyselného vyvražďovania detí v spánku“. Urobil tak vo svojom vystúpení na pôde OSN v News Yorku.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan na protest proti týmto ministrovým obvineniam opustil rokovaciu sálu, kde sa konalo zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Al-Džazíra tiež informovala, že vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland sa v Katare stretol s vodcom hnutia Hamas Ismáílom Haníjom a rokoval s ním v rámci úsilia o nastolenie mieru v Gaze a Izraeli.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu ešte v stredu večer pre televíziu CNN uviedol, že očakáva, že dohoda o prímerí bude dosiahnutá v priebehu nasledujúcich pár dní. "Myslím si, že sprostredkovanie prímeria bude fungovať,“ uviedol zástupca šéfa politického krídla Hamasu Músá Muhammad abú Marzúk.

Dodal, že „rovnica je jasná – ak dôjde k eskalácii na ich strane, dôjde aj na našej. Ak prestanú strieľať na Gazu, prestaneme aj my strieľať na Tel Aviv“.

Napriek týmto tvrdeniam izraelský minister pre spravodajské služby Eli Kohen uviedol, že Izrael je odhodlaný pokračovať vo svojej vojenskej operácii tak dlho, ako to bude potrebné na obnovenie bezpečnosti izraelského štátu. „Operáciu ukončíme, keď budeme mať pocit, že sme dosiahli naše ciele,“ povedal Kohen pre rozhlasovú stanicu Kan.

Z prieskumov verejnej mienky zverejnených v Izraeli televíziou Kešet 12 vyplýva, že podľa 72 percent opýtaných by súčasná vojenská operácia izraelskej armády proti palestínskym radikálom mala pokračovať a iba 24 percent opýtaných si myslelo, že Izrael „by mal súhlasiť“ s prímerím.

korčok Čítajte viac Korčok: Izrael má právo na sebaobranu, stojíme za apelom na ukončenie konfliktu

Do Izraela dnes pricestoval slovenský minister zahraničia Ivan Korčok, jeho český kolega Jakub Kulhánek aj šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. Všetci traja dali predovšetkým najavo solidaritu s Izraelom.

"Tlmočil som podporu práva Izraela na sebaobranu a zaručenie bezpečnosti jeho občanov. Zároveň som ale apeloval na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva. Povedal som, čo cítia aj naši občania na Slovensku, totiž, že ľudský život má rovnakú hodnotu všade na svete, či v Izraeli alebo v Palestíne,“ uviedol Korčok počas návštevy Izraela.

Korčok tiež pripomenul nedávnu výzvu ministrov zahraničných vecí Európskej únie na deeskaláciu situácie a zdôraznil, že slovenská diplomacia chce prispieť k zastaveniu násilností, zabezpečeniu ochrany civilistov a umožneniu dodávok humanitárnej pomoci do najviac zasiahnutých oblastí.

Gabi Aškenazi /  Ivan Korčok / Jakub Kulhánek / Čítajte viac Korčok sa stretol s Netanjahuom aj Aškenazim, vyzýva na primeranosť pri použití sily

Mimoriadne zasadnutie Rady pre ľudské práva

Rada OSN pre ľudské práva vo štvrtok oznámila, že na budúci týždeň bude mimoriadne rokovať o „vážnej situácii týkajúcej sa ľudských práv“ v palestínskych oblastiach v pásme Gazy, Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme.

Mimoriadne zasadnutie sa má konať 27. mája na žiadosť Pakistanu ako koordinátora Organizácie islamskej spolupráce (OIC). Podporu žiadosti o zvolanie mimoriadneho zasadnutia vyjadrilo viac ako 60 krajín vrátane členských a pozorovateľských štátov. {* koniec-sablona *}

Netanjahu Zemanovi: „Ďakujem, výborný priateľ!“

Izraelský premiér Netanjahu sa poďakoval českému prezidentovi Milošovi Zemanovi za podporu Izraela. Reagoval tak na to, že Zeman minulý týždeň dal na Pražskom hrade vyvesiť izraelskú vlajku. V stredu o tom informoval portál Novinky.cz.

„Vážený pán prezident, drahý Miloš, ďakujem Vám za jednoznačnú podporu Štátu Izrael. Pod Vaším vedením Česká republika potvrdzuje svoju hrdú tradíciu podporovania Štátu Izrael a židovského národa v časoch krízy. V čase, keď sú naši občania natlačení v krytoch a čelia nevyberaným raketovým útokom od teroristických organizácií v Gaze, vyvesenie izraelskej vlajky nad Pražským hradom predstavuje prejav skutočného priateľstva medzi našimi krajinami a národmi,“ napísal Netanjahu a na záver dodal: „Ďakujem, výborný priateľ!“

Izraelská vlajka nahradila na 1. nádvorí Pražského hradu vlajku Európskej únie v piatok.

gaza Čítajte viac Gaza: Jeden z vodcov Hamasu už dvakrát unikol cielenému útoku Izraela

Situácia na hraniciach medzi Izraelom a palestínskou enklávou sa prudko vyhrotila začiatkom mája. Zrážky medzi palestínskymi moslimami a izraelskou políciou, ktoré vypukli v súvislosti s hrozbou vysťahovania niekoľkých palestínskych rodín z predmestia Šajch Džarrá vo východnom Jeruzaleme, prerástli do vojenského konfliktu.

Od 10. mája vystrelili radikáli z pásma Gazy na Izrael 4 340 rakiet, pričom vyše 640 dopadlo ešte na územie palestínskej enklávy. Izraelský mobilný systém protiraketovej obrany Železná kupola zachytil asi 90 percent týchto rakiet.

Podľa najnovších informácií bolo v Izraeli zabitých 12 ľudí, viac ako 50 utrpelo ťažké zranenia. Počet Palestínčanov zabitých pri odvetných izraelských náletoch a ostreľovaní dosiahol 233, vrátane 65 maloletých. Zranených bolo asi 1 900 ľudí.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu #izraelsko - palestínsky konflikt